o mantıkla bakarsan bizim ekiplerdeki amelelerin aylık kazancı öğretmenlerin kazancı ile aynı. ustaların 1000-1500 lira daha fazla. o mantıkla bakmamak lazım olaya.
benim bi amca var mesela kartonpiyer ustası. 6-7 günlük karı 3000-4000 lira. ayın 20 günü yatıyor, kendisinden 10 yaş küçük işlerin başındaki abim zorla götürüyor onu işe. üniversitede iken bi kere amelesi hasta diye bu amcamın yanında ramazanda iki saat çalıştım. 2 saat içinde 900 liralık kemer işi yaptık. ben sadece küçük su kovasında kartonpiyer alçısı harcı hazırladım ve müteahhitle mimarlık ile ilgili muhabbet ettim. 2 saat içinde 200 liramı aldım.
yine bu amcamın çalıştığı bir projenin mimari projesini ben çizdim (mimarım bu arada) benim karım o işten 50 bin civarında oldu(ortağım da vardı). kartonpiyer ustası amcam o projede 375.000 liralık daire aldı. kaba-ince inşaat işlerini götürü olarak veren abim(kimya bölümü mezunu)in karı ise bi tane 375.000 değerinde havuz ve deniz manzaralı daire almak oldu. abimin tek yaptığı işi takip etmek başka bir şey değil.
ben şimdi mecburi sebepten dolayı ortağı olduğum ofisten ayrıldım, doğuda bir ile yerleştim iş arıyorum 3 aydır ve bulamıyorum. kimya mezunu olup babamın inşaat işlerinin sadece takibini yapan abim ise bu krizde aylık 25.000 liraları bulan kredi borçlarını ödüyor yaptığı işlerle. lise mezunu amcam da fransa'da günlük 170-200 euro arasında kartonpiyer işleri yapıyor. ara ara krediler çekler bizi zorlayınca bize yardımcı oluyor.
bu durumda aileye katkısı olmayan tek kişi üniversite mezunu mimar kişisi benim.

sizin mantıkla bakarsam işe hiç iş de bulamam düzgün iş de yapamam.