İndirimler elbette oluyor. Ama bu indirimler firmalar için stratejidir. Stokta kalan çok iyi satılmayan ve kurtulmak istedikleri ürünler için çok yüksek indirimlere gidebilirler. Zaten iyi satan ürünlerde de sembolik indirimler olabilir. Kendi markam bir kaç tane ürünüm var. Fiyatımı hiç bozmam, disiplinli bir fiyat politikası uyguluyorum. Normalde günde 10 tane satılan ürünün fiyatını geçen sene efsane cumada %30 indirdim. Ve 24 saatte 150 ürün sattım yani 15 günlük ciroyu 1 günde yaptım. Ama aslında genel olarak aylık cirom çok değişmedi, çünkü efsane cuma indirimlerinde 15-20 gün öncesinden reklamlar dönmeye başlıyor ve insanlar alışveriş yapmayıp erteliyorlar. Yani aslında bu indirimler firmalara ekstra bir ciro katmıyor ama kurtulmak istedikleri bazı ürünlerde ve modellerde nakte dönmeyi sağlıyor.

Yani insanları ikna edecek derecede bir indirim yaptığınızda bu dönemlerde büyük satışlar oluyor. Firmalar da bunu bildikleri için hızlıca nakte çevirmek istedikleri bazı ürünler ve modellerde kar marjını minimize ederek ciddi indirimler yapıyorlar. Samsung A serisi telefonlardan az satılan kurtulmak istedikleri bir model 2500 den 1500 e düşebilir. Ama iphone'un ya da samsung s10+ ın %30 indirime girmesini beklemek hayal olur. Yani elbette bir çok laptopta ciddi indirimler gelecektir ama bunlar beklediğiniz modellerde olmayabilir.

Yine de fiyat fayda dengesine bakıp bir tercih yapılabilir. Yani black friday indirimleri hikaye değil. Ürünlerin fiyatlarını istikrarlı takip ediyorsanız bazı ürünlerde ciddi indirimler olabildiğini görebilirsiniz. Ama tüm ürünlerde bu indirimi beklemek ve firmaların fiyat politikalarını aşırı derecede bozmalarını beklemek hata olur. Çünkü iyi satan bir ürünü 1000 liradan satarken 3 günlüğüne 500 liraya düşerseniz, insanlar bu ürünün ederi 500 liraymış bizi 1000 liraya kazıklıyorlarmış hissine kapılırlar. İndirimde kullanıcıyı mutlu ederken marka algınıza zarar vermemelisiniz.