Türkiye de motor üretilmiyor diye birsey yok üretiliyor.
Ama yabancı firmalar adına üretiliyor.
O zaman şunu sormak gerek yerli firmalar neden motor ürettirmiyor? Kendi adına üretmiyor.
Bunun da cevabı basit:
1) ürettiğini satamıyorsan üretmenin anlamı yok! Yıllık 200 bin adetten az otomobil motoru üreten bir fabrika zarar eder diye bi makale okumuştum. Bak dünya çapındaki markalar bile birbirlerinin motorlarını kullanıyor değişik güç seçenekleri için. Neden? Çünkü üretmek adam için kârlı değil.
2) patent hakları vs. Içten yanmalı motor konusunda pek çok patent hakkı alınmış durumda yani senin üreteceğin motor bi şekilde bu patent haklarından birine çarpıyor. O patent hakkını ödeyip üretmek de yine karlı olmuyor.
3) siyaset; bi firma neden üretim yapar? Fabrika kurma, yüzlerce işçi mühendis çalıştırma riskine girer? Kar elde edebilmek için. Ama adam bundan daha fazla kârı siyasetçiye yanaşıp iki ballı ihale alınca hem de daha risksiz bir şekilde yapıyor. Neden bir sürü yatırım vs uğraşsın ki?
biz sıradan vatandaşlar duygusal bakıp aman benim ülkemin de arabası uçağı olsun diye bakıyoruz ama işadamı olsun siyasetçi olsun böyle bakmıyor. Mhp'nin bile parasının büyük kısmının dolarda olduğunu ne çabuk unuttunuz.
Hocam ya ben yanlış biliyorum yada siz eksik biliyorusnuz yabancılara motor üretmiyoruz sadece gelen motoru monte ediyoruz. Monte etmek yapıyor anlamına gelmez ford motor gemilerle gelip burada montajı oluyor. En önemli hassas motor bilgilerini yapalım diye ne ford nede fiyat verir