kazanç olayı tahmininizce ne zaman hedefi tutturur ?
Soru iyi, uzun zamandır bu soruyu bekliyordum.
Kazanç olayı aslında şu şekilde zirve ve büyük oynar hal alacak.
Piyasada yer alan 5 ile 10 arasında büyük diyeceğimiz fidan ve çiçek üreticisi firma var. Biri ile anlaştık zaten ve sistemin test süreci başarıyla geride kaldı.
Onay bekleyen ve açıktan onay bekleyen toplamda 13 mağaza falan oluyor, ama ben çeşitliliği olan, üretimi kendi yapan ve piyasanın tanıdığı en büyükleri başta üye yapmak istiyorum.
Şuan kayıtlı olan ve beklemede olan 3 mağaza bu kriterlere giriyor. Tümü üye olmuş ve aktif olarak ürün ekleme ve satış yapma aşamasında olacak, büyük satış için ilk bu önemli.
Sonrasında, TR de en bilinen fide üreticisi ile anlaşma aşamasındayım diyebilirim, henüz net birşey olmasa da. Bilinen tüm fideleri üreten.
Üretici olduğu ve kendi de kargolama yeteneğine sahip olduğu için tek olmasında sakınca yok, daha ucuz fiyatı kimse veremez.
Çünkü üretimi kendi yapıyor, kargolamayı kendi yapıyor. Aracılar ondan alır, benden yine satar ama fiyatı ona göre olur.
En iyiyi, en uygun fiyata verebileceği için fide ve solucan gübresinde ilk etapta tek firmanın olması yeterlidir. Hedef için ikinci olarak bu önemli.
Bunlar dışında 3-4 kelimede ciddi bir çalışma var, yoğun talep alan ve özellikle kış dönemi açık köklü diye satılan ürünler için, hedefim bu ve bunun gibi 8-10 kelimede sağlam seo ile kafaya oturmaktır.
3. aşama olarak sağlam bir seo ve kelimelerin dönüş oranları, mağazalarımızı mutlu edecek. ( 3 kelime sonuçlanma döneminde zaten, aylar önce çalışmalarına başlanmıştı)
Video animasyon reklam, sitelere reklam, haber siteleri, sözlükler vs. az çok yavaş yavaş başlattık. Onlar geriden gelir.
Ama bu saydığım 3 unsur devreye girdiği zaman büyük siteler ile kolayca yarışabilir hale gelecek ve büyük bir projedir.
Ortalama bildiğim rakamlara göre HB ve n11 gibi sistemlerin aylık kendi aracılığı ile yaptığı satış 200-300 bin tl yi rahat geçiyor.
Yani sektör çok büyük ama doğru zaman ve doğru yatırımlar da işin püf noktası.
Projenin aktif olduğu 1,5 yıl oldu daha, 2 yıl daha zaman veriyorum kendime.
Bilgi paylaşımları, reklamı, seo çalışmasını aksatmadığım sürece, çok iyi yerlere gelecektir.
(Firmalardan ilk anlaşma yılında/yıllarında kar etmeyi düşünmüyorum hala. Bu da anlaşacağımız firmalar için cazip bir seçenek.)
Kazanmaya başlamak istediğimiz zaman ise, HB gibi sistemlerin %50 daha uygun bir komisyon sistemi uygulanacak.
HB ve n11 gibi sistemler ciddi bir bütçe ile işçi çalıştırıyor, her kategoriye müdür ve eleman, destek sistemi ve her bölüm için reklam bütçesi ayırmak zorunda.
Bu yüzden %22 lerden başlayan kategori komisyonları var. Bizde sektör tek, hepsi bir arada olduğu için de bütçeyi çok büyük tutmaya ve ciddi giderlere gerek görmeyeceğiz.
Bu yüzden komisyon oranlarımız daha düşük, haliyle müşterinin alabileceği rakamlar da uygun olacak.
Yatırımı önce seo, sonra adwords üzerinde yoğunlaştıracağız. Zaman alan konular bunlar olacak.
Seo yatırım bütçesi çok zorluyor ve zamanı da harcatan bu ama, ayakta kalmak için birinci hedef, kelimeleren günlük 15-20 siparişi mağazaya ulaştırabilmek.
Gerisi zaten, kendi kendine yatırım yapan ve kazanan sistem ile kazanan müşteri ve mağaza olacaktır.