Şu işi yapsan çok daha iyi olur denilmekten yana hangi işlerle uğraşmayı sevdiğinizi tespit etmeniz lazım. Kendinizi tanımanız ve o işe dönük çalışarak kendinizi geliştirmeniz lazım. 70k para ciddi bir paradır. Herşeyden önce şunu bilin. Hangi işi yaparsanız yapın deli gibi çalışmanız lazım. Mesela benim de içinde bulunduğum ama maddi yetersizliğimden ötürü ara verdiğim shopify dropshipping işi. Günde 300 TL kazanca kadar çıktım ama reklam maliyeti ve ürün tedariği derken parasal olarak yetersiz kaldım. Bende bu işleri daha iyi yapabilmek adına yurtdışında mesleğimle alakalı iş bakmaktayım. Ayrıca dediğim bu işte günlük 5-6k dolar ciro yapanları da biliyorum. Bunlar güzel paralar ama gelin görün ki bu miktara ulaşanlar gecelerini gündüzlerine katmış kişiler. Yani ciddi bir çalışmanın eseri bu başarılar. Örneklerim yine online sektörle devam edecek.
Yukarı da arkadaşımızın dediği gibi paranızı katlamanızın en iyi yolu ticarettir. Bundan ayrısı iddaa'dır, paranı şuraya yatır faiz getirsin ya da dolar al katlansın işlerini ben pek tasvip etmiyorum. En iyi yol ticarettir ama en iyi yapılacak iş kişinin kendine olan yatırımı ve eğitimidir.
Amazon FBA. Bu iş modeline bakmanızı tavsiye ederim. Risk var mı, her işte olduğu gibi var. Ama yukarı da da dediğim gibi bu iş modelinde de ciddi kazanç getirenleri tanıyorum ama bu kişiler de ciddi bir çalışmanın eseri olarak başarıya ulaşmış kişiler.
Satış ortaklığı. Bu iş modelinde de ciddi kazanan bir arkadaşımız var. Günlük 150-200 dolar arasında bir kazanç sağlıyor kendisi ve bunu pinterest aracılığıyla yapmakta. Mesela bu arkadaşım clickbank üzerinden kazanç sağlıyor ve bu arkadaşım kendisi arçelik'de işçe. Bunu diyorum küçümseme olarak anlamayın. İşten gelerek hergün bu işe eğitim maksatlı yatırım yapmış ve bugün işinden daha çok kazanç elde ediyor. Bunu sizi cezbedici bir örnek olsun diye paylaştım. Yani işin içinde olmak gerekli değil. Satış ortaklığı çok ayrı bir platform. Birçok platform üzerinden satış ortaklığı yapabilirsiniz. Mesela gittigidiyor, n11, hepsiburada gibi sitelerde mağaza açarak tedarikçilerle anlaşıp kazanç elde edebilirsiniz. Benim mesela gittigidiyor üzerinde yönettiğim bir mağazam var ama şimdilik herhangi bir tedarikçi ile anlaşma sağlamadım. Yurtdışı işi arayışlarımdan ötürü. Güzel de kazananlar var. Mesela tedarikçilerden alacağınız xml dosyaları ile sitenize ya da üstte saydığım platformlar üzerinden mağaza açarak xml dosyalarını buraya yükleyebilirsiniz.
Tekstil ile uğraştığınızı söylediniz. Facebook reklamcılığını öğrenerek tekstil firmalarının sosyal medya hesaplarını yönetebilirsiniz. Buda oldukça keyifli bir iş modeli. Sosyal medya danışmanlığı olarak geçer. Tekstil sektörünü o sektör de çalışan kişiden ayrı kimse bilemez.
Web sitesi. Yapabileceğiniz en güzel iş modellerinden biri. Ama seo konusunda kendinizi geliştirmeniz lazım. Mesela yine tekstil sektörüyle ilgili bir web sitesi açarak yazılar üretebilirsiniz ve siteye eklediğiniz reklamlarla google adsense üzerinden kazanç elde edebilirsiniz. Pinterest ve instagram üzerinden sitenize bağlı hesaplar açarak buradan da trafik sağlayabilirsiniz. Belli bir kitleye ulaştıktan sonra da göreceksiniz tekstil ürünleri satanlar size ulaşıp reklamlarınızı vermenizi isteyecektir. Buradan da artı bir kazanç elde edebilirsiniz. Google adsense üzerinden R10'da da harika kazançlar elde edenler var.
Şimdi şunu unutmayın. Paranız olması demek işi bilmediğiniz takdirde her kapıyı size açacak anlamı taşımıyor. Yani ben paramı vereyim paramı katlayım diyerek sakın sakın birilerine para kaptırmayın. Bir bakmışsınız ona yatırım buna yatırım diyerekten de bütün paranızdan da olmuşsunuz. Ama bir pasif gelir kesinlikle üretin. Çünkü ben önümdeki yılları şuan ki işimde çalışarak geçirmek istemiyorum. Bunun için yurtdışında gerekirse bir işçi olarak çalışacam ama bir hedefim olarak yapacam bunu. Kişi bir hedefi olan kişi olmalı. Beyninizi hiçbir zaman boş bırakmayın. Uğraşacağınız, kendinizi hitap eden işlerle uğraşacağınız bir iş üretin.
Ben şimdiden hayırlı tezkereler dilerim. Herşey gönlünüzce olsun.
Hocam çok sıradan tavsiyeler verebilirdiniz ama uğraşıp bu mesajı yazmanız çok onurlandırdı. Teşekkür ederim verdiğiniz öğütler için. Bahsettiğiniz iş modellerini detaylı bir şekilde araştırıcam. Tekrar teşekkürler yorumunuz için. İyi forumlar