caylakgirisimci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
1- cihazda tam yetki sahibi olursunuz.
2- cihazda izniniz olmayan, uygulama kaldırma, kök dosyalara erişme gibi şeylere yetkiniz açılır.
3- magisk, substratum, xposed gibi uygulamaları kullanmanızı sağlar. Ne işe yaradiklarina Google'dan bakabilirsiniz.
4- sadece root ile açılan uygulamaları açmanızı sağlar.
5- bu tam olarak root değil ama root'a giden yolda bir yol olduğu için, rom adı verilen sistemleri kurarak telefonun android sürümüyle oynayabilir, farklı guiler kurabilirsiniz.

Dahası da var ama onlar alt basamaklar, bu işte derinlesirseniz kendiniz kesfedersiniz.
Şunlar da başınıza gelebilecek şeyler.

- telefon garanti dışı kalır. pahalı bir cihazınız var yarın bir gün bozulursa servis iyi para ister, kesinlikle garanti olmaz.
- root atılan cihazların güvenliğinden cihaz sorumlu değildir, her türlü virüsü hileyi Hurdayi yemeye açık olursunuz.
- sistemde sizin %100 kontrolünüz olduğu gibi, kötücül yazılımların da %100 kontrol kapıları açılmış olur.
- yanlış kurulan herhangi bir şey, sistemi altüst edebilir.
- en kotu ihtimali yazıyorum, cihaz brick yada hardbrick olabilir.
Brick, cihazın düz bozulmasıdır. Kimi cihazlarda çözümü varken kimi cihazlarda çözümü yoktur. Bazen cihazın açılıp kapanması, bazen açılış ekranındaki yazıda takılı kalması, bazen update yada fastboot ekranında kalması düz brick olarak adlandırılabilir. Kısaca bozulur.

Hardbrick ise korkulu rüyadır. Cihaz kökten bozulur, ne açılır, ne açılıyor gibi olur, en ufak tepki vermez. Hiçbir çözüme dönüş yapmaz. Adı üstüne hardbrick, tuğla olmuş olur, en fazla arabanın tekerine kaymasın diye takoz olarak kullanılabilir. Bazıları çözdüğünü söylüyor ama bu riske girmeye hiç ama hiç değmez. Cihaz yazılımsal değil, donanımsal olarak da çökmüş olur.

İşin kötü yanı, cihazı brick etmek için çok fazla yol var, en ufak yanlışta bozulabilir.
-yanlis twrp kursan,
- yanlış root kursan,
- yanlış tuşa başsan,
- yanlış uygulamayı kullansan,
- hatta root yada unlock işlemi PC ile yapılıyorsa kablo kipirdasa ve saniyelik kopma yaşansa,
- o an şarjın bitse
- yanlışlıkla telefon kapansa

Kısacası herhangi bir hatada telefonu bozmak mümkün.

Bu yüzden bu işi bilmiyorsanız yada cihazınız riske atacak bir cihaz değilse kurmaya root atmaya neyim gerek yok. Normal kullanıcılar normal kullanmalıdır.
Ben ilk telefonumdan bu yana root rom atıyorum, acayip acayip romlarda sıkışıp kalan cihazlarım da var, düzgün attığım cihazlar da var, hardbrick olup kenarda yıllardır ışığı bile yanmayan cihaz da var.
Valla korkmadım diyemem, gerçekten sıfır bilgiye sahibim öğrenelim derken de telefondan olmaya gerek yok sanırım. Teşekkür ederim bilgi için.