digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sigara içen ve egosu yüksek arkadaşlar hata yaptıklarını kabul edemiyorlar.
Sigarayı savunuyorlar ve bunu kişisel tercih, zevk meselesi hatta sanane olayına taşıyorlar.
Egolarına hata yaptıklarını söylemeyi yediremedikleri için saçma sapan bahanelere sığınıyorlar.
Sigara ilkel bir davranış şeklidir.
İçen adamın ne kadar eğitimli olduğunun önemi yok, ordinaryus profesör bile içse ilkel bir davranış şeklidir.
Bir arkadaş yazmış uzun yaşamak gibi bir derdim yok diye.
Çok gördük böyle sahte kabadayılıkları.
Hem sigara içerim hem 3 kilometre koşarım diyen arkadaşa doktor bırak yoksa bacağını keseceğiz dediğinde göreceğim bırakıyor mu bırakmıyor mu?
Koah olup nefes alırken boğulduğunda sigara içmeye devam et bakalım.
Egonuza hata yapıyorum demeyi yediremediğiniz için saçma sapan savunmalar yapıp sigarayı savunmayın.
İnsanlar sigaraya büyük oranda kendileri başlamazlar.
Bugün sigaraya başlayacağım diyerek gidip marketten sigara almaz kimse.
Birileri ikram ediyor, teşvik ediyor, ikna ediyor.
İlk nefeste öksürmeyen, tıkanmayan, zevk alan, keyif alan 1 tane adam gösteremezsiniz.
Yani şu saçma egolarınızı bir kenarı bırakın da sigaranın bir hata, bir bağımlıluk kurtulamadığınız bir karadelik olduğunu söyleyin.
Böylece çevrenizde sigaraya başlama ihtimali olan insanlar fikirlerini değiştirsinler.

Konunun başındaki soruya gelelim.
İnsanın yaşamını sürdürmesi için sahip olduğu 2 ana dürtü var.
Acıdan kaçınmak ve haz almak.
Sigara bu 2 dürtünün üzerinde devam eden bir konu.
Ergenler sigarayı model alarak denerler.
O yüzden bu konudaki gibi, benim özgürlüğüm, benim keyfim demeyi bırakmalı bazı arkadaşlar.
Kendileri bu pisliğe bağımlı olmuş başkalarının bağımlı olmaması için negatif konuşmalılar.
Hata ettik başladık şimdi bırakamıyorum demeliler.
Ergenlerin sigarayı bir yetişkin insan davranışı olarak görmesi ve yetişkin insan olmaya çalışması yüzünden denemesi ve bir birlerine denetmesi ile başlıyor herşey.
Sigaraya başlayan yarım akıllı bazı ergenler, sigara içmeyen arkadaşlarını büyümemek, çocuk kalmakla suçlarlar.
Diğer arkadaşlarına da ikram ederler, denetirler. Ve Nikotin bir uyarıcıdır.
Yani sigaraya önce haz almak, büyüdüğünü hissetmek ve nikotinin ilk baştaki uyarıcı etkisi yüzünden başlanır.
Ama kısa sürede tüm uyarıcılara olacağı gibi duyarsızlaşırsınız ve dozu arttırmak zorunda kalırsınız.
Arttırabileceğiniz kadar dozu arttırsanız da en sonunda duyarsızlaşma yüzünden nikotin hiç bir şekilde keyif vermemeye başlar.

Peki keyif almayan adam neden 2 paket sigara içer?
Burada da acıdan kaçınmak devreye giriyor.
Nikotin ciddi bağımlılık yapan bir madde.
Vücut duyarsızlaşıp nikotin var olduğunda ciddi bir uyarıcı keyif verici etki hissetmese de yokluğunda yoksunluk krizine girer.
Yoksunluk krizi vücut üzerinde bir strestir.
Aç olmak gibi, susuz kalmak gibi bir ihtiyacın karşılanmaması vücutta stres yaratır.
Bu stres aslında bir acıdır, baş ağırısı, kendini kötü hissetme, düşük enerji, hastalık hissi yaratır.
Eğer ilacın yakındaysa ve çok kısa sürede bu hastalığı tedavi edebileceksen kolay yolu seçersin.
Yani bir sigara yakarsın ve tüm acı yerini bir rahatlamaya bırakır.
İnsanlar yemek yerler, bu vücuttaki açlık stresini sona erdirir ama nikotin yoksunluğunun yarattığı stresi yok etmez.
O yüzden vücudun rahat ermesi kendini iyi hissetmesi için hemen yemek ardından bir sigara içmeleri gerekir.
Yoksa yemeğin verdiği rahatlama hissini yaşayamazlar.
Hatta çoğu bağımlıda nikotin yoksunluğu açlıktan kuvvetlidir, bu yüzden ramazanda oruçlarını açıp yemekten önce sigara içerler.

Yani önce sosyal güdülerle, yetiştik gibi hissetmenin getirdiği hazzı yaşamak için başlanıyor sigaraya.
Sonra da bırakmak çok acı geldiği için bırakamıyorlar.
Ve bırakamayacak düşük bir iradeye sahip olmayı kendisine yediremeyecek yüksek egodakiler, zevk için içiyorum gibi iddialarla kendilerini ve çevrelerini kandırmaya çalışıyorlar.
Sigara içmedim hayatımda ama insülin direncim olduğu için tatlı bağımlısıyım.
Yemek yemediğim zaman elim ayağım titrer, üstelik bir tabak sebze yemeği ile bu hastalık hissini bastıramam.
Yüksek kalorili kan şekerini hızlı arttıran bir şeyler yemem gerekir.
Çoğu zaman bir buçuk kebaptan sonra bile kötü hissederim ve tatlı yemeden kendimi yatıştıramam.
Bağımlılık ciddi bir sorun, ve acıdan kaçınma dürtüsünü yenmek çok zor bir iş.

Haz peşinde koşma ve acıdan kaçınma temel dürtülerimiz
Dinde buna nefs deniyor. Yani zevk peşinde koşma ve acıdan kaçma isteği.
Dinler insanın zevklerini kısıtlama, ve temel ihtiyaçlarını kısıtlama ve fazladan efor zahmet yaratan ibadetler üzerine kurulu.
Yani irade çok zor bir konu ve genelde genetik ve çocuklukta kazandırılabilen bir özellik.
Acının üzerine gidemeyen insanların baklava şeklinde karın kası olmaz, acının üzerinde gidemeyen sporcular dünya rekoru kıramazlar.

Bu sigara keyfim diyen arkadaşlara doktora gitmelerini öneririm.
İlaçla bırakmak mümkün. Yeni ilaçlar ile sigarayı bırakmak acısız şekilde oluyor.
Nikotin bağımlılığını tedavi eden ilaçlar var.
Egonuzu bir kenara bırakıp kendinize yeni bir sayfa açmaya gayret edin.
Evet zor olacak biliyorum, ama en azından hatayı kabul edip, hatadan dönecek bir süreç başlatmak lazım.
👏👏👏 teşekkürler