Merhaba.
Öncelikle bu konunun çok boyutu olduğunu düşünüyorum. Bunlardan birincisi hesabını kullandığınız kişinin popülerliği. Zira Yüksek Mahkeme, ünlü kişilerin fotoğraflarını profilinde kullanan kişilere ceza verilmemesi gerektiğini söylüyor. Çünkü zaten o fotoğrafın o kişiye ait olmadığını herkes bilir ve ünlülerin fotoğrafları daha alenidir.
İkincisi ise fotoğrafların nasıl alındığıdır. Bir kişinin gizli olan profiline girip de mi aldınız, yoksa açık olan fotoğrafları mı kopyaladiniz gibisinden. Gizli bir hesaptaki fotoğrafı çeşitli programlar kullanarak almış iseniz zaten kişisel veriyi kaydetme suçu oluşuyor. Ancak açık olan bir profilde rızası var kabul ediliyor. Yine de seri bir şekilde fotoğrafları kaydedip yayınlamak hoş görülmüyor.
Bir de kişisel verileri hukuka aykırı olarak yayınlama var. Burada sizin amacınız yayınlama değil. Fotoğrafı temsili koyuyorsunuz, o suç bakımından manevi unsur olduğunu düşünmüyorum.
Sizin durumunuza benzer bir durumda mahkemenin TCK 123 maddeden (kişilerin huzur ve sukununu bozma suçu) ceza verdiğini gördüm.
Sonuç olarak ceza yargılaması bakımından oldukça farklı kararların olduğu, çeşitli yorumları içeren bir durum. Açıkçası ben kendi hukuk bilgim bakımından ceza alacağınızı düşünmüyorum.
Tazminat bakımından ise yorum daha geniş . Kişinin fotoğrafını almışsınız ve kullanmışsınız. Hukuka aykırı bir fiil var ve bu tazminatı gerektiriyor. Dava açarsa sizi tazminata mahkum ettirir kanaatindeyim. Ama kaldırırsanız sorun olmaz, o kişi de çok uğraşmaz. Siz önleminizi alın ve diğer hesapları da kaldırın. Çünkü eğer böyle genel bir eğilim olduğunu fark ederse mahkeme ceza bakımından da acımasız olabilir. İyi çalışmalar dilerim.