Birincisi; ister belediye iştiraki ister taşeron firma çalışanı olun, isterse sözlşmenizde istedikleri zaman çıkartabilecekleri yazıyor olsun (eski sözleşmelerde böyle saçma maddeler vardı), zaten onlarca sayfa iş sözleşmesi konuyor önünüze bakmadan imzalıyorsunuz, imzalamayacak olsanız kapı dışarı konuyorsunuz, sırada binlerce insan var çünkü can atan; her durumda sizi ihbarsız ve sebepsiz çıkartmalaları kanunen mümkün değil. Hakkınızı iş mahkemesinde arayabilir, hakkınızı söke söke alırsınız. Taşeron firmada olduğunuz, süreli sözleşme ile çalıştığınız anlaşılıyor. Süreli sözleşmelere İBB ekseri Ocak ayında ihaleye çıkıyor, ücretler belirleniyor. İhaleler tamamlnırsa 1 Şubat itibariyle sözleşmeler yenileniyor. Sizin her halukarda sözleşmenizin daha sonu değildir, sizi çalışırken çıkarmışlar, iş akdinizi süresinden evvel feshetmişler. Bunu resmî olarak yapamazlar. Arada zaman geçerek bitecek bir meseleyi kovalayın, zaman geçmeden hakkınızı arayın.
İkincisi; İBB de diğer belediyeler gibi her zaman parti ayrıcalığı olan bir yerdir ama çalışanlara bugüne kadar partisi sebeiyle ayrımcılık yapıldığı vaki değildir. Saçma sapan yorum yazanlara diyorum, bu aradaki farkı iyi bilin, İBB'de eskiden beri, halen de geçmişten gelen sol çalışanlar vardır, öyle gizli saklı faland eğil, belediyede de iştiraklerde de, taşeronlarda da bu mevcuttur. Belediyede özellikle merkez ve Merter ek hizmet dışındaki yerlerde kendince başörtüsüne, namaza karışanlar geçen dönemde de olmuştur. İBB sizin karikatür dergilerinden takip ettiğiniz İBB değil.
Daha fazlasını da söyleyebilirim, ama uygun olmaz, çok fazla tartışmaya döner konu. İBB'de çalıştım, neresinde nasıl olduğunu söylemeyeceğim, senelerce Merter'de ve Dış birimlerde bulundum. Bir konuyu ille de körü körüne tartışmak zorunda değilsiniz arkadaşlar. Bildiğiniz ile duyduğunuzu ayırt etmeyi öğrenin. Karşındaki insana cahil demek çok kolaydır.
Taşeron işçilik müessesinin ne olduğu, nasıl doğduğu, nereden çıktığı, ne işe yaradığı, ne eksikleri olduğu tartışılabilir tabii. Konuyu popülist tarafından ele almak için önce o taşeron firmalarda senelerdir çalışan, neredeyse emekliliği o taşeron firmalarda çalışarak gelmiş, evine ekmek götüren binlerce kişiye bir danışın. Bu sistem öyle ya da böyle o insanlara kapı açtı. Bundan sonra inşâallâh daha iyisi olur.