bil öğrt okuduktan sonra 850 tl maaş (o zamanlar asgari ücret bu kadardı) ile java kullanan bir firmada işe başladım. bir buçuk yıl çalıştım ama 4 yılda okulda öğrendiğimden daha fazla şey öğrendim. okullar temel bilgi verir. piyasada iş yapabilmek için daha tecrübeli olmak lazım. ama tecrübeli olmak için de önce kendinizi yetiştirmeniz lazım. mutlaka ücretsiz veya düşük ücretle yetiştirmek için personel arayan şirketler vardır. az birşey zorlandığında kaçıp gitmeyeceksen doğru yoldasın.
edit: ücretsiz olarak işe alacak biryer bulsan bile mutlaka birşeyler soracaklardır. örneğin php kullanan bir firmaya gideceksen php ile ilgili bazı şeyler sorarlar. bunlara doğru cevap vermezseniz sizi ücretsiz bile olsa almazlar çünkü orası bir ticarethane okul değil. sıfırdan uğraşmaz kimse. her ne kadar ücretsiz işe alsalar bile sana emek harcayacaklar ve iyi gelişim gösterirsen maaşlı şekilde işe alacaklar. bu süreyi ne kadar kısa tutarsan şirket için o kadar iyi olur. bu yüzden sıfır bilgiyle başvurmak yerine temel seviyede konuyla ilgili bilgi sahibi olup başvurursan şansın artar.