Toplanma yerinden önce her bireyin deprem eğitimi alması ve depreme karşı kendi yaşam alanında hazır olması, çocuklarını okul sürecinde olası risklere karşı öğretmen ve yöneticilerin eğitim vermesi yönünde baskı yapması gerekiyor. Çocuklar ne güzel bahçeye çıkartılmış ama deprem anında ne yaptıklarını sorgulamak gerekiyor. İlk olarak deprem anında güvenliklerini almayı, deprem sonrasında sırayla çok hızlı binayı boşaltmayı ve bahçede sınıf sınıf sıraya girilmesi. Biriken adrenalin boşaltılması, tüketilen sıvıların yerine ikamesi, çocukların kitlesel olarak rahatlatılması vs.
Artık o kadar fakir, o kadar fasfakir bir topluma döndük ki tek zenginlik olarak elimizde ne yazık ki çocuklarımız kaldı. Neyseki yakınlarımda o manzarayı görmedim gerçekten velilere müdahil olurdum.
Söylediklerinizin olması gereken şeyler ve ilk anda öyle de olmuş. Çocuklar, öğretmenleri tarafından uygun şekilde ve olması gerektiği gibi yönlendirilmiş.
Okul'da her şey bu hiyerarşi ile ilerlerken hemen öncesinde velilerin panik halinde koşarak okula hücum ediyor ve bir anda bahçeye doluşuyorlar, üstelik gözyaşları ile. Buna şahit olan çocuklar da o an tüm sakinliğini yitirip panik oluyor ve sonrası korkunç. hepsine gözlerimle şahid oldum ve kanım dondu.
- Bugün anladım ki en ölümcül şey Eğitimsiz İnsan!
- ve mevcut koşullarda bunun düzelmesi .......