Geçen gün köfteci yusufta çalışan bir garsonla biri muhabbet ediyordu.
Garson diyordu ki; 4 yıl üniversite okusam, 100 bin liradan fazla masraf olacak.
Onun yerine burada işe girdim. 2-3 yıl içerisinde terfi alma ihtimalim var. Para biriktiriyorum, 4 yıl sonra cebimde 100 bin lira civarı para olacak. Okumaktan daha mantıklı geldi diyor.
Yoruma açık bir durum.
Uyduruk bir bölüm okumaktansa garsonun dediği gibi düşünülebilir.
Olayın özeti bu aslında. Fayda/Maliyet analizi yapabilmek önemli. Eğer yapacağın yatırıma değeceğini düşünüyorsan (yatırım maliyetinin en önemli ayağı çoğu kişi görmezden gelse de zamandır) oku, değmeyeceğini düşünüyorsan bir işin ucundan tutarak o işte uzmanlaşmaya bak. Kendini geliştirmeyi de sürdür. Atıyorum anadolunun ücra bir köşesinde Uluslararası İlişkiler okuyacaksan hiç boşuna zaman, emek ve para harcama. Ekonomide fırsat maliyeti diye bir kavram var. Birden fazla seçeneğin varken daha kârlı olduğunu düşünerek seçeneği 1'e indirgersin ve bu seçeneği uyguladığında vazgeçtiğin ikinci en iyi seçenek senin fırsat maliyetini oluşturur. Diyelim ki 4 sene okuyacaksın ve senelik 20.000 TL harcama ile toplam 80.000 TL harcamış olacaksın. Bu para ve harcadığın emek + zaman senin maliyetini oluşturur. Bu süre zarfında arkadaşın da değindiği gibi bir işe girip çalışsan ve bu süre zarfında elde edeceğin maaş + primler + sigorta + sektör tecrübesinin toplam değeri de 150.000 TL olsun. Bu da senin fırsat maliyetini oluşturur. Yani ilk durumda hesapladığımız maliyete bu fırsat maliyetini de ekleyerek gerçek maliyetini bulabilirsin. Karşılığında elde edeceğin imkânlar, eğitimin sana katacakları, eğitimin sayesinde elde edeceğin iyi bir işin toplam değerini kaba taslak hesapla ve toplam maliyeti bundan çık. Eğer sonuçta artıdaysan oku, değilsen de kendi yolunu çiz.