Şikayet konularına çok nadir yazarım. Şu 10 yıl boyunca tek tür ama konu bir şirket sahibi olarak dikkatimi çekti. O yüzden emekli vergi dairesi çalışanı ve şuan muhasebecilik yapan bir abime konuyu telefonda anlattım. Çünkü bu durum ucundan da olsa ileride başıma gelebilir diye beni de ilgilendiriyordu. Şimdi konuya tarafsız bakalım. Yazacaklarımda kimseyi kırmak ya da kollamak değil amacım. Sadece yeni bir şey öğrenmiş oldum.
Şimdi
bu resimde faturalar 26.07.2019 kesildi ya da bir kaç gün öncesinde. Ama firma size 2018 de de hizmet sunmuş sadece fatura kesmemiş.
@Daghan; beyin de belirttiği konuyu abim de telefonda belirtti. O faturalar geldiğinde itiraz etmeliydi diye. Konuyu açan kişi burada hatalı. Firma eğer ki geçmişe dönük fatura kesseydi firma çok büyük sorun yaşayacaktı. Vergi dairesi baya bir canını yakardı bu durumda. Kısaca vergi kaçırma diyelim. Ama firma bütün hizmetlerin faturalarını son dönemde kesiyor, daha önce de ödeme alıp fatura kesmemezlik yapmıyor. Firmanın tek suçu var hizmet döneminde faturaları kesmemiş. Bu teknik sorun mudur, firma isteyerek mi böyle yaptı hiç bir şey diyemeyiz. Üçüncü kişileriz sonuçta. Ama siz hizmetleri kullanmışsınız. Ve faturalara itiraz etmemişsiniz. Burası en önemli konu. Normalde böyle bir durumda, "ödemiyorum çünkü bu kadar hizmeti ben bu fatura döneminde almadım" diye itiraz hakkınız varmış. Firma bu durumda itirazı kabul etmek zorundaymış. (aldığım bilgi bu. Çünkü firma kendi hatası yüzünden size geçmiş dönem işlemlerini böyle bir seferde ödetemez. Aldığım bilgiye göre kanunen suç dedi abim. Çünkü hizmet döneminde faturası kesmemiş. Kendi hatanı müşteriye yükleyemezsin diyor. Kanunen detaylı incelemesi yapılır haklı haksız hizmet kullanımı araştırılır falan da dedi ama konumuzun özeti bu)
Peki firma nasıl icraya veriyor? Faturaya itiraz gelmedi. Firma da ağustos ayında kdv'yi beyan etti. Faturalar da ki tutarlar kanunen beyanlandı ve firma kdv'yi kendi cebinden ödedi. Kanunen firma haklı duruma geçti. Ve bu durumu icra yoluyla çözmeye başvurdu. Hakkı var. Konunun böyle uzaması, icra durumları vs duruma gelmesi gerçekten can sıkıcı bir durum. İnsan üzülüyor. Her iki tarafta suçlu ya da suçsuz. Sonuçta firma da zamanında alacaklarını almamış ve o dönem eline para geçmemiş. Müşteri de bir anda toplu ödeme çıkmasından rahatsız olmuş. Ki emin olun hepimiz bunu kabullenmezdik. Birbirimizi kandırmaya gerek yok.
Kendi aranızda anlaşın derim. Firma icrayı çekip, müşteriyle tekrar çalışmaya devam edebilir. Sonuçta bir ilişki var aranızda ya da olmuş ama böyle tatsızlıkla birbirinizi kırmaya gerek yok diye düşünüyorum.