Allâh'ın hükmünü inkar, Allâh'ı inkardır. Varlığı vacib olan tek varlığın varlığının vacib olmasını hangi inkar edilen tarafı gerektirmiyor olabilir? Şimdi bir yerde maaşla çalışıyorsun. Aybaşında patron sana fazladan 100 lira veriyor, bu da sana ikramımdır diyor... Sen nediyorsun? L*an sen beni bu maaşa mecbur ettin, beni ortak etmedin, bir de sana teşekkür mü edeyim... Peh... Yahu sen orada 100 liraya teşekkür edecek adamsın aslında.
Allâh'ın seni ihtiyaçlı yaratası ve sonrasında ihtiyaçlarını karşıladığı için ona şükretmenin gereksiz olması, senin zaten şükürden bir şey anlamadığının ispatıdır. Kendi kendinin hatasını ispat ediyorsun. Allâh seni ihtiyaçsız yaratsaydı sen yine şükretmeyecektin, tartıştığın nokta senin tarafından anlamsız, benim tarafımdan boş oluyor aslında.
Bir de bilmemkaçıncı yüzyıl anlayışından bahsedenler olmuş konuda. Bilmiyorum 500 yüzyıl donra dünya daha var olursa nasıl bir inanç olmasın bekler bu anlayış... Dünya sabit olacak, inanç değişecek, gelişecek, olgunluğa erecek, bazılarının tabiriyle aydınlanmaya ulaşacak... Yahu Allâh zatren o aydınlığı gönderdi, senin 21. yüzyılı falan beklemene gerek yok. Her peygamber zamanında ona tâbî olanlar o aydınlığa erdi zaten. Bugünün farkı ne, senin uzaya çıkman mı? Aslında sen de çıkmadın, senin rol modellerin ya da senin fenomenin çıktı. Anladın sen onu. İnanmak için uzaya çıkmak lazımmış.
Ufak bir not da düşmek isterim. Allâh'ın ve O'nun koyduğu düzenin, peygamberlerin, kitapların, sünnetin inkarcısı olanlar, varlığını ya da doğruluğunu inkar edenler, Allâh'ın düşmanlarıdır. Ben Allâh'ın düşmanlarına saygı duymam. Onlara saygı duyup da Allâh'dan sevgi beklemem kadar saçma bir düşünce de yoktur herhalde. Bugün devlet düşmanına tahammülü olmayanların, eşine dostuna düşman olanlara saygı duymayanların, Allâh düşmanlarına saygı duyulabileceğini düşünmesi, hatta bizzat onlara saygı duyması, bizim son 100 senemizdeki yozlaşmanın neticesidir.