Bu konu çok ama çok uzun anlatılacak, ne kadar anlatılsa da bir sonuca varılamayacak bir mesele. @digiklan; harika yorumlamış ancak onun da yanıldığı noktalar var. Evlilikte bir tarafın görevi asla sorun çözmek ya da kriz yönetmek olamaz. Ben bir kadın olarak olaya objektif yönden bakıyorum. Bir evlilikte; bağımlılıklardan kaynaklanan ekonomik ya da psikolojik sıkıntılar yok ise, eş çalışıyor ve evine ekmek getiriyor ise, eşine şiddet uygulamıyor ise ve bunlara rağmen olay boşanma raddesine geldi ise sıkıntının büyüğü kadındadır. Bununla birlikte her ilişkinin kendi iç dinamiği olduğunu ve hiç bir sıkıntının ASLA tek taraflı olamayacağını da unutmamak gerekir. Sizin bu noktadan sonra olaya pragmatist yaklaşmanız gerekiyor.

1- Boşanırsam ne olur?
a- Çocuklarımın velayeti ne olur? Çocuklarım için ödeyeceğim nafaka çocuklarıma harcanır mı? Çocuklarımı görmekte sıkıntı yaşar mıyım? Çocuklarımı görmek için icra yoluna gitmek zorunda kalır mıyım?
b- Maddi kayıplarım neler olur? Mal paylaşımı nasıl sonuçlanır? Bu malların ne kadarını kendi emeğimle aldım ve karşı tarafa vermeli miyim? Ömür boyu nafaka ödemeye hazır mıyım?
c- Bundan sonra evlenmeyi düşünüyor muyum? Evlenmeyi düşünüyor isem bu beklenti gerçekçi mi? Maddi durumum, psikolojik durumum buna elverişli olacak mı?

2- Boşanmazsam ne olur?
a- Çocuklarımı huzurlu bir ortamda yetiştirebilir miyim? Çocuklarım en azından 18 yaşına gelene kadar bu ilişkiye SABREDEBİLİR MİYİM?
b- Maddi olarak boşanmamak ekstra sıkıntılara sebebiyet veriyor mu?
c- Şahsi beklentiler noktasında eşinizle olan karşılıklı etkileşim devam etmezse noktasında bir çözümünüz var mı? Zira evlilik kağıt üzerinde devam eder ve bu nedenle işin içerisine "aldatma" girerse olay beklemediğiniz ve asla istemeyeceğiniz noktalara da gidebilir.

En başta dile getirdiğim gibi; meseleyi devletin yanlış politikaları, hukukun meseleyi yanlış ele alması, günümüz boşanma oranları, ekonomik durum, ailelerin çocuk yetiştirmede sergiledikleri yanlış tavır ve kişilerin tatminsizliği gibi onlarca farklı başlıkta ansiklopedileri dolduracak seviyede ele almak mümkün ancak bunun için ne zaman, ne de zemin müsait. Şimdilik bu kadar olsun, geçmiş olsun.