Burada bence asıl sorun iş ilanlarında maaş belirtilmemesi. Türkiye'de iş bulma konusunda en büyük eksiklik bu.
Avrupa ve Amerika'da bir ilana başvururken maaş aralığı ve yan haklar çoğunlukla belli oluyor. Onu bilerek başvuruyorsunuz. Türkiye'de ise bazen firma adı bile yazmıyor, alanında lider, sektörde öncü firma yazıyorlar.
Diğer taraftan bakınca arz talep meselesi. Hele ki elini atsan kum gibi mühendise rastladığın bir ortamda elbette en düşük maliyetle eleman aramak çok doğal. Eğitime çok önem verir saygı duyarım ancak bu ülkede yüksek öğrenim kişinin kendi gayreti yoksa içi boş bir aldatmaca.
Teknik Üniversite mezunuyum, ben olsam kendimi kendi mezun olduğum alanda işe almam. Çünkü mezun olana kadar işe yarar bir bilgi almadım, buna yönelik kendi çabam da olmadı. Zaten mesleğimle ilişkisi olan ancak farklı alanda uzmanlık ve tecrübe yaptım

Şimdi ben gidip bilmemne mühendisiyim bana 10 bin verin desem, hasbelkader verseler adama faydalı olmam ki. Bilmiyorum çünkü. Diploma var ama sadece duvara asmaya yarar.
Konunun kahramanı kişiyi tanımıyorum, belki alanında çok deneyimli ve bilgilidir. Eğer öyleyse sektörde hangi firmanın kime nasıl yaklaştığını da bilecek kadar tecrübeli ve öngörülü olması gerekir. Tecrübe dediğimiz şey biraz da bu zaten. Ben iş güvenliği alanında kariyer yaptım, kimin laf olsun diye adam aradığını kimin gerçekten önem verdiğini biliyorum. X firmasının ilanını gördüğümde bir arkadaşımı arayıp -bu bazen o firmanın içinden bile olabiliyor- ilanın durumunu, ne maaş verdiklerini öğrenebiliyorum. 17 yıllık tecrübesi olan adam bunları yapabilecek çevreyi de kurmuş olmalı. Yoksa 35 yıllık insan olma tecrübem var benim de ama çok mükemmel bir insan olamadım henüz. Bir işi çok uzun yapınca muhteşem olmuyorsunuz
Şirkette 30. yıl ödülü verdiğimiz bir kargo kuryesi var. Adam 30 yıldır kargo dağıtıyor, hem de aynı şubede. Ama yaptığı işin bir ederi var, kıdemine hürmeten 300-400 fazla alır ama yeni mezun mühendis maaşı alamaz. O adam ne yapsın ?