Yorumların birçoğunu okudum. Bir bilgisayar mühendisi olarak söyleyebilirim ki, şu anki ekonomik şartlarda ne yazık ki mühendisleri başlanması gereken miktarın altında maaş ile işe başlatmaya çalışıyorlar. Bazı arkadaşlar mühendislerin saha elemanı kadar bilgi ve tecrübeye sahip olmadığını yazmışlar ve haklılar da. Üniversitede bunun üzerine profösörlerle bir saate yakın sohbet etmiştik. 2 yıllık bir tekniker ya da teknik lise çıkışlı bir eleman mühendisin mezuniyet yaşına geldiğinde zaten nereden bakarsan 3 ila 6 yıl arası bir tecrübeye sahip oluyor. Üniversitede işlemci anakart uyumunu, bilgisayar formatlamayı, PHP yönetim paneli kodlamayı vb. çok az öğrenirsiniz. Her şeyden 100'er gram öğretmeye çalışırlar ve siz ilginiz olduğu alanda (bu donanım da olabilir, yazılım da) kendinizi dışarıdan destek alarak ya da seçmeli derslerle geliştirmeye çalışırsınız. Şu da bir gerçek ki, örneğin bilgisayar mühendisliğinde kodlamadan çok algoritma öğretilir. Türkiye'nin sayılı bilgisayar mühendisliği profösörü bir hocamız bize derste: "Kodlama sizin işiniz değil, sizin yapmanız gereken algoritmayı geliştirmek, kodlama kısmını MYO ya da meslek lisesi çıkışlı elemanlar yapar. Bakmayın günümüz şartlarında ülkemizde bir kişiye birden çok iş yükü vermeye çalıştıkları için kod yazma kısmı da size kalıyor." demişti.

Tüm bunların yanında, "Siz mühendis olarak egoyu bir kenara bırakacaksınız ve işinize odaklanacaksınız. Sizin aldığınız sorumluluklardan ötürü maaş beklentiniz de farklı olacak haliyle, ancak bunu takıntı haline getirip, "mühendis bizim kadar bilmiyor bir de bizden çok maaş bekliyor, yeni mezun olmuş adam bilmem kaç bin maaş beklentisiyle şirkete gelmiş" şeklinde konuşan insanlar olacak, bunları kulak arkası yapıp işinize odaklanacaksınız, mümkünse bu konu üzerine tartışmayacaksınız çünkü hiç bir şekilde karşı tarafa aksini kabul ettiremezsiniz" şeklinde öğütler de sürekli aldık.

Bugün bir fabrikada bir çalışan kendi dikkatsizliği yüzünden kaza geçirse, o fabrikanın Üretim - Kontrol Mühendisi sittin sene ifadelere çağrılır, sicili mahvolur. Bu sorumluluk bir şey bilmemesine (!) rağmen ona verilir ve üstüne de 2K maaş teklif edilir.

Ancak; şunu da eklemek gerekir, günümüz şartlarında eğer Amekira'dan mektup daveti ve referansıyla işe kabul edilme şansı yoksa, ilk iki yıl ismi olan uluslararası bir şirkette 2K maaşla dişini sıkıp çalışsa, özgeçmişindeki o şirketin ismiyle ve referansıyla birlikte 3. yılını minimum 5-6K maaşla birlikte ünvan atlayarak başka bir şirkette tamamlar.

Vaktini ayırıp bu yazımı okuyanlar için, tüm bunları neden yazdım diye soracak olursanız: Mühendisliğin ne olduğunu, çalışma şartlarını kısa da olsa anlatmaya çalıştım.

Herkese kolay gelsin, başarılar, hayırlı kazançlar