ABD'de Master yapan Makine Mühendisi olan bir kadın ALES Kursuma katıldı.
* "TR'de doktora yapmayı düşünüyorum ama South Cal.'den hoca da Ph.D için çağırıyor sizce ne yapayım ? " diye sordu. Bende:
"TR'de varlıklı,zengin kitle ne yazık ki yok. Sizin çalışmalarınız yüksek teknoloji alanında ve TR'de maalesef bu tarz işletmeler de çok az ve büyümeleri de gayet zor. Çalışmalarınızın karşılığını alabilmeniz için çalışmalarınızı değerlendirip üretim yapacak işletme ve bu işletmenin üretimini tüketecek zengin bir kitle lazım. Bu yüzden aynı hatayı yapmamak için bari siz ABD'de Ph.D. çalışmanızı yapın ve 1-2 sene özel sektöre hizmet edip startup için başlangıç birikimi yapıp sonrasında destek alın ve 2 sene sonunda girişiminizi ya satıp TR'ye dönün ya da müşteri kitlenizi ABD'de, UK'de,AB'de oluşturup ABD üretiminizi TR'de bir - iki ortakla yürütün " dedim. TR'nin bugünü,dünü oldukça kötü ve yarını da kötü olacak. Sen mühendissin ama bizim sermayemiz, imalat kültürümüz, pazarlama kültürümüz oldukça zayıf. Örnek olarak Huawei'de çalışan elektro-hab. mühendisleri net 6-7 bin TL maaş alabiliyor, piyasada becerikli olan işletmeciler ise 20K civarında kazanabiliyor. Önlisans terk bir İK.cı arkadaşım var halen 4.000$'dan az gelir için çalışmaz.
TR'de ya gözü açık olup, piyasada çok insanla aranızı iyi tutacaksınız ya da memurdan 1 kademe fazla maaş alabilecek global firmalarda bulacaksınız.