Selamlar, konuyu uzatmak istemiyorum.
Gıda işi ile igileniyorum.
Toptancılara az çok borcum var çok sıkıştırmıyorlar öde öde diye arada bir kredi kartı çekiyorum laf etmiyorla fazla. Ama borç borçtur uzadı vade ekonomik sorunarım yüzünden 1 yılı geçen bile oldu..
Şimdi benim elimde 5 BİN Tl Kredi Kartım var boşta bu yeni geldi.
İş yerimde Pek fazla malım kalmadı.
Siz olsanız 5 BİN TL ile dükkana komple mal mı alırdınız?
Yoksa yarısına mal alıp yarısını borca mı öderdiniz? (Bu arada dükkana aldığın mal ile mal satıp sattığın mal ile borçları da ödeyebilirim az az )
Ortalama 5 BİN TL perakende olarak ayda 6250 6300 TL yani 1250 1300 kadar kar ederim. Bu kar ile borcumuda ödeyebilirim.
Bu sayede bu kartında ödemesi olacak ona da dikkat edelim en kötü asgari öderim 1 2 ay sonra tamamını öderim
Ticareti bilirim ama burada sizden fikir alıyım dedim.
Mümkünse tecrübeli olanlar Okulunu okumuş olanlar cevaplarsa sevinirim
Hocam sen de ezbere konuşuyorsun.
Sana ne yapman gerektiğini söyleyenler de ezbere konuşuyorlar.
Senin 1 sene önceki 6 ay önceki sermayen yani malın paran ne kadardır?
Bugün sermayen yani malın ne kadar?
1 sene önceki borç miktarın ne kadardı? Bugün toplam borçların ne kadar?
Bu hesap kitapta neden içeri girdiğini, neden zarar ettiğini ve aylık ortalama ne kadar zarar ettiğini bulmalısın.
Ancak aylık zararını ve bu zararı nasıl telafi edeceğini farkettikten sonra 5 bin lirayı nereye harcayacağına karar verebilirsin.
Mesela senin aylık ciron 15 bindir ama aylık karın 3 bin liradır, ama yaşamak için dükkandan her ay 5 bin çekiyorsundur.
Sen dükkandan çektiğin parayı yani kaçağı 3 bin liraya indirmezsen, yeni aldığın karta komple mal alsan da borcu ödeyemez daha derine batmaya devam edersin.
Çünkü 5 bin liralık kart sana ayda fazladan 1300 lira getirecek.
Ama seni bu borç batağına sokan gelir gider düzenin ayda 2 bin kaçak veriyorsa, sen eski borçları ödeyemeyecek üzerine de ayda 700 lira borcunu arttıracaksın.
Toptancıların seni şu anda sıkıştırmıyorlar. Ama biri aman paramız kaçacak diye sana protesto çekerse bir bakarssın kıpırdayacak yerin kalmamış hepsi hesaplara bloke koydurmuş.
Bunu önlemek için
@Asalsayi; nın dediği gibi kartın 4 binine mal al. bin lirasını da çok sıkıştıran 2 ya da 3 toptancıya 300-500 vermek için tut.
Böylece 1300 olmasa da 1000 kazanırsın ayda, hem de çok sıkıştıracak bir toptancıya karşı biraz müddet kazanacak ödeme yapabilirsin.
Ama neden bu kadar içeri girdiğinin hesabını kitabını muhakkak yapmalısın.