Dili hatalı kullanmak gelişmenin önündeki en büyük engellerden biri bana göre.

Ayrıca doğduğundan beri konuştuğu ana dilini bile doğru kullanamayan, temel kurallarını bilmeyen biri ne sosyal ne iş hayatında başarılı olabilir. Bakmayın siz ğ yazamayanların başbakan olmasına.

Bu fikrimi her söylediğimde dille başarının ne alakası var deniyor ancak zaman zaman doğrudan genellikle de dolaylı olarak çok alakası var. Ülkedeki iletişim sorunumuzun bile temel kaynağı dili hatalı kullanmak. Hatalı kelimeler, yanlış yerde yapılan vurgular, yanlış noktalama ve bağlaç kullanımı gibi durumlar bazen cümleyi olduğundan çok farklı anlama sokarken bazen de karşıdakinin anlaması imkansız hale getiriyor. Forumda bile çıkan tartışmaların çoğu birbirini yanlış anlamaktan ileri geliyor. Ben şahsen iş hayatımda söylemek istediğini bu gibi dil bilgisi eksikliği nedeniyle ifade edemeyen kişilere çoğunlukla cevap vermiyor veya dönüş yapmıyorum. İş görüşmesinde ise en son tercih edeceğimiz adaylardan biri olarak görüyorum. Anlaşamadığınız biri ile çalışma şansınız da olmuyor, tecrübe ile sabit.

Ayrıca küçük detaylar karakter ve yetenek göstergesidir. Kimse kimseden günlük 250 farklı kelime kullanarak konuşmasını beklemez ancak 2 yaşından beri konuşup 6-7 yaşından 17-18 yaşına kadar eğitim gördüğü dilin temelini öğrenemeyen biri başka bir çok şeyi öğrenmek veya anlamak için çaba göstermeyecektir. Zaten bu yüzden diğer toplumlardan geri kaldık. -de, -da kullanımına ne gerek var, kelimenin doğrusunu kullanmaya ne gerek var, kitap okumuyorum ve eksikliğini hissetmiyorum, matematik öğrenmeye ne gerek var, fizik-kimya bize günlük hayatta lazım değil diye diye üretmeyen, düşünmeyen, kendini ifade edemeyen, iletişim kuramayan bir toplum haline geldik.

Konuyu yazım hataları sığlığında düşünmeyin, adı üstünde hata. Hata yapılabilir ancak doğrusunu bilmemek, öğrenmemek ve öğrenme gereği görmemek en büyük sorun. Bu sorun da hayatımızın her noktasında içimize yavaş yavaş işliyor.