ben yıllarca klasik çaldım. bir ara elektro ve bass gitarım da vardı. bass çalmak en eğlenceli olanı. enstrüman çalmak için ille de kursa gitmeye gerek yok. yeteneğiniz varsa uğraşa uğraşa kendinizi geliştirirsiniz zaten. bu konuda en önemli olan şey teorik bilginizin olmasıdır. note nedir nasıl çıkmıştır, akor nedir nasıl çıkmıştır ne işe yarar, ritm nedir mantığı nedir falan. çevrenizde kurs yoksa size önerebileceğim en iyi kurs selim ışığın udemy kurslarıdır. ben kendisinden çok istifade ettim. hem teori hem pratik bilgiyi çok iyi öğretiyor.

kursa buradan ulaşabilirsiniz. şuan indirim var 29 tlye gayet uygun fiyat:
https://www.udemy.com/course/selimisikgitardersi/

edit: bazı enstrümanlar için kurs şarttır. ney'i tek başına öğrenmek neredeyse imkansız. ses bile çıkarmak zordur neyde. yukarda 6 aşağıda 1 tane olmak üzere 7 tane deliği vardır. bunların yarım yada çeyrek basılışları vardır. 7 delikten komalı ve tam sesleri çıkarmak acayip zordur. çok çalışmak ister. batı müziği enstrümanları gibi tüm notaların yerleri net bir şekilde belirlenmiş değildir. bu yüzden özellikle doğu müziği enstrümanları için kurs gerekebilir. bazı insanlar kursa gitmeden de çözer ama çok vakit alır.