Çoğu WordPress kullanıcısının canını sıkan bir soruna değinmek istiyorum bugün, bu sorun hız sorunu. Ben bu sorunu LiteSpeed Cache ile çözdüğüme inanıyorum bu çözümü sizlerle paylaşmak istiyorum. LiteSpeed Cache, LiteSpeed sunucularda çalışıyor çünkü cacheyi sunucu taraflı yapıyor bu yüzden LiteSpeed'i destekleyen hosting paketlerini satın almamız gerekiyor. Ben Güzelhosting kullanıyorum, WordPress hosting paketlerinin hepsinde LiteSpeed Cache desteklenmesi mevcut.
Eklentiler kısmına gelip aramaya "cache" yazdığınız zaman ilk karşınıza LiteSpeed Cache çıkıyor General Cache Purge Excludes kısımları ile bizim şuanlık bir alakamız olmayacak, sağ tarafta işaretlediğim yere tıkladığımızda asıl işimize lazım olan kısma erişebileceğiz.
Bu kısımda [5]Optimize kısmına asıl bizi ilgilendiren ince ayarlar var
[5]Optimize kısmındaki hariç çoğu ayar varsayılan ayar olarak karşımıza gelmekte, bunlar ile oynanmasını fazla tavsiye etmiyorum.
CSS Minify ve CSS Combine ON
CSS HTTP/2 Push ve JS HTTP/2 Push OFF
CSS/JS Cache TTL kısmına ben ellemedim, varsayılan ayar olarak 604800 olarak geldi HTML Minify , Inline CSS Minify , Inline JS Minify ON
Load CSS Asynchronously OFF
Generate Critical CSS , Generate Critical CSS In Background ON Inline CSS Async Lib ON Load JS Deferred OFF
Exclude JQuery ON
Remove Comments OFF (Bu özelliği hiç denemedim, herhangi bir CSS,JS kaymasına yol açar mı bilemiyorum) En son olarak [3]Purge ayarlarımız var bura ile aslında herhangi bir oynama yapmanıza gerek yok zaten varsayılan ayar olarak gelecektir. Ben test ederek, deneme yanılma yöntemi ile bütün şıkları işaretlemeyi tercih ettim herhangi bir zararı olmadı. Ne sıklıkla veya hangi işlemlerden sonra oto purge yapacağınızı belirliyor. Gerekli ayarları yaptığımıza göre hız testimizi yapalım.
1)
https://gtmetrix.com/reports/www.tekohaber.com/CCXR8Yvj
2)
https://developers.google.com/speed/...2F&tab=desktop
Bu ayarlar tahminimce siteden siteye, temadan temaya, serverdan servera değişiklik gösterebiliyor ben ColorMag temasında bu değerleri alıyorum, başka bir cache eklentisi kullanmıyorum. CDN ile çok daha ağır sitelerde muhteşem hızlar alınabilir gibi geliyor bana.
Adsense reklamlarını yerleştirdikten sonra hız da çok fazla bir değişilik olmuyor ama yinede çok az olarak fark ettiriyor.
Ben bu yazımda kendi sistemime göre ayarlamalarımı sizlerle paylaştım, belki bu ayarlar sizin sistemlerinizde CSS,JSS kaymalarına, hatalarına yol açacaktır