Selamlar
Emin olmadığım bir konuda soru sormak istedim;
RAM'lerin hız frekansının düşük olması CPU'nun stabil turbo frekansda çalışmasını engeller mi ?
Şöyle ufak bir bilgi vereyim
Örnek şuanda DDR3 8 GB 1600Mhz frekansına sahip bir RAM kullanıyorsunuz diyelim. Siz şimdi kalkıp diğer RAM slotuna birde dandirik markadan DDR3 8 GB 800Mhz frekansına sahip bir ram takarsanız, düşük frekansa sahip olan RAM, yüksek frekanslı RAM'ın frekansını da düşürecektir. 1600Mhz'lik raminizin frekansı 1200-900'lara kadar düşecektir.
Doğal olarak RAM frekansınız çok çok düşük ise işlemcinize her halükarda yük bindirecektir.
2 Adet 8 GB DDR3 1600Mhz RAM kullandığınızda gerek oyunlarda ve gerekse Chrome kullanımında İşlemcinize yük bindirmeyecektir. Çünkü 16 GB'lik RAM doğal olarak yükü sırtlayacaktır. Ama yok sizde 4 GB DDR3 1200Mhz frekanslı bir RAM var ise birde üstüne İşlemcinizi Overclock yaptıysanız üstüne birde bol sekmeli (4-5 sekme) bir Chrome kullanıyorsanız veya RAM'i bol keseden tüketen bir oyun (Battlefield 3-4-1-V) oynuyorsanız işlemciniz birkaç ay sonra beyaz bayrağı çeker ömrünü bitirir.
Birden fazla ne kadar "
Yüksek Frekanslı" 8GB Ram'iniz var ise işlemcinizin ve gerek sizin bilgisayar kullanım açınızdan en sağlıklısı olacaktır. Şahsen ben kendimden biliyorum çıldıracak seviyelere geldim. Tek slotta 8 GB DDR3 1600Mhz frekanslı ram kullanıyordum. İşlemciye o kadar çok yük biniyordu ki kasmayacak oyunlarda bile PC kasmaya başlıyordu. Sistemime nazaran 70-80FPS sabit alacağım yerde fps'im 24-35 arasında kalıyordu. Ama geçtiğimiz günlerdeki Hepsiburada'ki indirim sayesinde 1 adet daha 8 GB DDR3 1600Mhz RAM aldım ve taktım. Bizim işlemci resmen tatile çıktı. Çünkü işlemciye hiç yük binmiyor. PC'deki tüm yükü RAM'ler sırtlar oldu.