Hocam o kadar şey yazmışsınız, hayretler içinde okudum. Her satırda ayeti inkar var. Faizsiz şu olmaz bu olmaz vs... Müslüman değilseniz size saygı duyarım ama müslümansanız lütfen tekrar düşünün.
Bakara suresi 275. ayeti; "Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir. Halbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allahtan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişte yaptığı kendisine aittir, işi de Allaha kalmıştır. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir."
Ünlü düşünürler bile faizin ahlaksız bir kazanç şekli olduğunu söylemişlerdir. (Eflatun, Aristo vs..)
Faizsiz bal gibi de ticaret olur, ekonomi olur, büyüme olur. (Faizsiz ticaretle ilgili çok güzel yöntemler var.) Ancak işimize gelmiyor tabi. Paramız var. atacaz onu bankaya kendi kendine çoğalacak... mis gibi para... ne kadar kolay... şimdi bunu yapmayana salak gözüyle bakılıyor, o kadar kanıksadık tabi.
1) Hocam bankaya attığın para çoğalmaz. Sen ekonomik sisteme yabancısın maalesef. Sana ispatlayayım. Bugün 100 gram altın alacak kadar parayı bankaya faize koy. 5 sene sonra bakalım gelen faizle büyüyen para sana 101 gram altın alabilecek misin? Ben söyleyeyim alamayacaksın. Çünkü bankaların verdiği faiz enflasyonun altındadır. Enflasyonun olmadığı bir dönemdeki ekonomi ile bugünün ekonomisini karşılaştıramazsın. Sen bugün bir adama 100 gram altın alacak kadar para verirsen, 3 sene sonra o para sana döndüğünde 95 gram altın alır. Dene gör.
2) Faiz haramdır ama hangi faiz? Tefeci faizi haramdır elbette. Fahiş faiz ve fahiş kar islamda haramdır. Ama günümüzün sofistike sanayi ve ticaret sisteminde faizsiz bir büyüme mümkün değil çünkü birikimin kaynak olarak kullandırılmasını imkansız hale getirir ve eknomi büyümez. Nüfus büyür ekonomi büyümezse insanlar işsiz kalır bugün yaşadığımız gibi. Faizsiz ekonomik büyüme olur diyorsun. Bana faizsiz büyümüş bir tane ülke göster. Kalkınmış faizsiz ekonomiye sahip bir tane örnek göster snayi devriminden sonra.
3) Hayatta kendinize dini referans alıyorsanız sizinle tartışmak mümkün değil. Enflasyon olmayan bir ekonomide faizsiz bir yaşam mümkün olabilir. Ama pozitif ya da negatif farketmez, enflasyon olan bir ekonomide negatif ya da pozitif faiz vardır. Dini konuda yorum yapmayacağım çünkü bu iş inanç meselesi, tartışarak değişecek bir konu değil. Ama müslümanlar islamı yeniden yorumlayamadıkları sürece gelişen kalkınan ülkelerin arkasından bakmaya devam edecekler.