Merhaba,
Birçoğu insanın bildiği ancak gerçekte yanlış olan bazı şeyleri düzeltmek istiyorum. Çünkü, yarın bu bilgi ile sınava girerseniz, sınavdan geçemezsiniz. Ayrıca birkaç ilave yapacağım, belki okuyucunun işine yarayabilir.
1- MSSQL bir veritabanı değildir. Herkes bir veritabanı olduğunu düşünür. MSSQL bir "veritabanı yönetim sistemi" olarak geçer. Çünkü veritabanı olarak adlandırdığınız şey aslında exceldeki o boş satır ve sütunlardır. İçerisine veri koyduğunuzda veriyi taşıdıkları için satır ve sütunlar veritabanı haline gelir. Ancak bu Excel'i veritabanı yapmaz. MSSQL, sql ve türevleri ile veritabanları yaratmanıza, elinizdeki verilerin bu veritabanlarına işlenmesine, veritabanlarının güvenli ve hızlı bir biçimde saklanıp kullanılabilmesine olanak sağlayan veritabanı yönetim sistemidir. Eğer bir sınavda DMS yerine DB seçerseniz, cevabınız yanlış olur.
2- MSSQL'in Express ve Developer sürümü ücretsiz sürümüdür. Web sürümü ise en ucuz sürümü ve hosting şirketleri tarafından sağlanan sürümüdür. Diğer alternatif sürümler ise paralı sürümleridir. Yani, geliştirici MSSQL'e para vererek geliştirmeye ya da öğrenmeye başlamaz. Microsoft eğitim alanında hassastır ve geliştiricilerin sayısı artması için bu gibi olanaklar sağlar.
3- MSSQL'de milyonlarca farklı türde veri yoktur. Verinin içeriği değişik olabilir ancak türleri aynıdır. Veri tipi dediğinizde aklınıza gelebilecek şeyler şunlardır: bigint, int, smallint, tinyint, bit, decimal, numeric, money, smallmoney, float, real, datetime, smalldatetime, char, varchar, text, nchar, ntext, binary, varbinary, image, cursor, sql_variant, table, timestamp, uniqueidentifier. Unuttuklarım ve ilave edilecekler olabilir. Ancak görüldüğü gibi, sayılabilecek kadar veri tipi bulunur.
4- MSSQL veritabanı yönetim sistemi olsa dahi sınırsız veritabanı oluşturmanızı sağlamaz. Maksimum veritabanı dosya büyüklüğü 2017 sürümleri için 524 PB'dir. Sadece Express sürümü 10 GB ile sınırlıdır. Çünkü Express'i küçük işletmeler ihtiyaçları karşılamak için ücretsiz kullanabilirler. Developer ücretsiz olmasına rağmen geliştiriciye hitap ettiği için 524 PB'dir.
5- MSSQL'de ayrıca CPU ve ram limitleri bulunur. Bazı sürümlerde bu limitlerin bir kısmı tamamen kaldırılmış olabilir. Bu nedenle almadan önce
bu bağlantı gibi yerlere bakmanız gerekir.
Paylaşımım tamamen bilgi amaçlıdır.
Teşekkür ederiz