ademsahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu sektör içerisinde yer alan birisi olarak birkaç kelamda ben etmek isterim.

Öncelikle bazı arkadaşların da yazdığı gibi ehliyeti yeni aldıysanız ve İstanbul'a gelecekseniz kesinlikle araba kiralamayın zararlı çıkarsınız kiralık araçlar ile hiçbir şekilde araç kullanımı öğrenilmez ya da pekiştirilmez. Ama yok ben kendi bildiğimi okurum ve araba kiralayacağım derseniz siz bilirsiniz.

1) Kurumsal hiçbir firma ehliyeti 2 yıl altında olan sürücüye araba vermez. 2 yıl şartı aramayan yerler genelde merdiven altı diye tabir edilen araç kiralama şirketleri oluyor ki onlar da genelde size herhangi bir hasar vs gibi duruma karşılık boş senet imzalatırlar. İnsanın babasına bile zor güvendiği bir dönemde hiç tanımadığınız birine boş senet vermek ne kadar mantıklı bir düşünün. Siz arabaya hiç hasar vermemiş olsanız bile kötü niyetli birisi o senedi istediği gibi doldurur ve sizden üzerindeki rakamı çatır çatır alır. Alttaki ıslak imza size ait olduğu için de hiçbir şekilde haklı çıkma durumunuz yok.

2) Findeks notuna birçok kurumsal firma bakar. Sixt,Budget, Garenta vs araç grubuna göre belirlenen belli findeks puanı altına araç vermezken Enterprise findeks notuna bakmıyor. Aracın bedeli ve provizyon bedelini çekebileceği kart olmasını yeterli görüyor.

3) Bu bahsettiğim kurumsal firmalarda geçerli sizin ehliyet yılınız düşük olduğu için oralardan şu an için zaten kiralama yapamazsınız ama ilerisi için şu bilgi de aklınızda bulunsun araba kiralama yapacaksanız parasına bakmadan kesinlikle full kasko yaptırın. Siz çok iyi bir şoför olabilirsiniz ancak yanınızdan, arkanızdan, önünüzden giden aracın sürücüsünün ne kadar iyi olduğunu bilemezsiniz. Bu nedenle full kasko yaptırmadan kesinlikle kiralık araç almayın.

4) Kaza vs gibi bir durum olması durumunda full kaskonuz varsa polis raporu tutturmanız gerekmektedir. Eğer polis raporunda alkollü olmadığınız sabitse suçlu siz dahi olsanız yaptırmış olduğunuz full kasko zararınızı karşılayacaktır. Ancak onda da şu duruma dikkat edin genelde internet sitelerinde birkaç paket seçeneği olur. 1500 liraya kadar olan hasarlar, 2500 liraya kadar olan hasarlar gibi ofise arabayı teslim almaya gittiğinizde kesinlikle aradaki farkı ödeyip tüm hasarlara karşı koruma sağlayan full kasko yaptırmak istediğinizi söyleyin. Genelde en dolu kasko paketi internet sitesindeki seçenekler arasında çıkmaz.

5) Bir arkadaş kurumsal firmalarda kaza olması durumunda kusur sizde değilse bile arabanın yattığı sürenin parasının sizden alınacağını söylemiş. Kesinlikle öyle bir şey yok. Aracınızda full kasko varsa o araba isterse 6 ay çalışmasın serviste yatsın sizden bununla ilgili tek bir kuruş bile talep edemezler. Yarın öbür gün böyle bir şey başınıza gelirse haklarınızı bilin raconu buymuş diyerek kartınızdan çekilen parayı sineye çekmeyin hakkınızı arayın.

6) Neredeyse tüm kurumsal firmalardan kiralama yapmış birisi olarak sıkıntılı bir sözleşme maddesine denk gelmedim ama siz yine de yaptığınız kiralama sözleşmesini okumamazlık etmeyin. Oradaki tek bir ucu açık madde yaşadığınız bir sıkıntıda aleyhinizde kullanılabilir.

Son olarak tekrar ediyorum özellikle 1 aylık ehliyet ile merdiven altı şirketlerden araba kiralayıp da İstanbul trafiğine çıkmayın. Ayrıca araba kullanmayı daha iyi öğreneyim falan diyerek de araba kiralamayın. Yakın bir arkadaşınız, akrabanızdan rica edin arabası varsa belli dönemlerde size direksiyon eğitimi versin. Çevrenizde öyle biri yoksa belli bir bütçe ayırın ve özel direksiyon dersi alın. Unutmayın ki araba kullanmak hafife alınıp kaale alınmaması gereken bir iş değildir en ufak bir hatanızda kendinizden ziyade karşınızdaki bir kişinin ya da ailenin yok olmasına sebep olabileceğinizin bilinciyle trafiğe çıkın Allah korusun en ufak bir dalgınlığınız ile oluşabilecek bir kazada size birşey olmasa bile başkalarına zarar verebilir ve bir ömür boyu bunun vicdan azabını çekebilirsiniz.

Bunun dışında sormak istediğiniz şeyler olursa çekinmeden sorabilirsiniz elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. İyi akşamlar
Geniş bilgilendirmeniz için çok teşekkürler hocam. Bir kaç yerde belirtmişsiniz araba sürmeyi kiralık araçta öğrenmeyin diye.

Araba kullanmayı biliyorum hocam, iş için kiralamayı düşünüyorum.
Sadece bir günlük alacağım. Ama kiralama işinden korkuttunuz beni

Ben öyle boş sözleşme falan imzalamam hocam. Full Kasko varsa ve sıkıntı olduğunda ben bir şey ödemeyeceksem kiralarım.