Ara ara r10 da görüyorum kedi buldum ne yapayım diye soranlar var bu konuya açıklık getirmek istedim. Eşim veteriner teknikeri (burada veteriner ya da tekniker vardır belki benden daha iyi bilirler onlar da yazarsa sevinirim) ben de eşimle kedi vasıtası ile tanıştım yaklaşık 3 yıldan fazla evde kedi bakıyorum bununla ilgili biraz bilgim var ve bu bilgileri aktarmak istedim. Ayrıca hayat söz konusu olduğu için dikkat edilmesi gerekenleri yazmak istedim.
Yolda giderken kocaman gözlerini size açmış miyavlayan kedi gördünüz. İçiniz kıpır kıpır oldu. Bir şeyler yapmak istiyorsunuz. Öncelikle kedinin boyutuna bakın zaten yavru mu değil mi anlaşılır. Eğer yavru ise
İlk adım BEKLEYİN. neden büyük yazdım? Çünkü annesi avlanmaya gitmiş olabilir. Etrafta olabilir. Bu yüzden bekleyin. bi yarım saat kadar bekleyin. Mümkün olduğunca az dokunun kediye.Eğer annesi civardaysa gelir yavruyu yuvaya götürür zaten.
İkinci adım gözlemleyin. kedi kirli mi değil mi bakın. Eğer kirli ise hemen su getirin. Çünkü susuz kalmış olabilir. Susuz kalan kediler pis görünür. Kediler kendini temizleyen hayvanlardır. Bu yüzden sokakta kirli kedi gördüyseniz hemen su bulun. Yetişkin ve ya yavru fark etmez
Üçüncü adım anne gelmediyse kesinlikle SÜT VERMEYİN. bu çok önemlidir. Çünkü market sütleri ishal yapar su kaybı olur ölüme kadar götürebilir. Dikkat edin ölüme götürebilir. Bu yüzden yetişkin ya da yavru asla süt vermeyin.Unutmayın SÜT ZARARLIDIR. Yaş mama alın petshoptan 2₺ en fazla ondan verin.
Dördüncü adım baktınız annesi yok yavru çok sevimli kıpırkıpır içiniz bir hoş oldu. O zaman tebrikler artık siz de bir kedi sahibisiniz

. Evinize dostunuzu açmaya hazırlanın.
Eğer kedi yetişkin ise
İlk adım gözlemleyin. Kedi dört şekilde yanınıza gelir a) çok açtır (pek mümkün değil her şekilde yiyecek buluyorlar çünkü) b) aşırı susuz kalmıştır. bunun kedinin kirli olmasından anlayabilirsiniz.eğer kirli ise anında su verin. c) evcil ya da alışkın kedidir. oyun istiyordur. biraz sevin ilgi gösterin. emin olun bayılacaktır. d) yaralıdır. en ciddisi bu. Eğer kanaması varsa derhal bir veterinere götürün. Eğer açık yara yoksa sakat olabilir hareketlerine bakın ve yine veterinere götürün.
Diyelim ki kedi sahiplendiniz. Dışarıdan olur anne altından ister cins. Neler yapılmadı
1) ilk etapta kedi eve gelmeden mümkünse bütün eşyalarını hazırlayın. En önemlisi kum ve mama. Zaten bu ikisi yeter. Gerisi size kalmış. Mama açık mama olabilir ama cins kediler pek sevmez. Tercihen royal cannin verin (piyasadaki en iyi mamalardan biridir. Biraz tuzludur fiyatı ama emin olun faydası çok. Daha detaylıca anlatacağım bunu) suyu ve mamayı birer kaseye koysanız yeterli zaten. Kum kabını bulabileceği bir yere koyun. ve mümkünse kokmayacak bir yere. Mümkünse kapalı tuvalet olsun.
2) eve gelince serbest bırakın. Darlamayın. gezsin koklasın size gelmesini bekleyin. bağ kurun sevin eğlenin. Bu kadar
Bir kaç tavsiye olarak
Önerdiğim mama kaliteli bir mamadır. Ben de ondan veriyorum. Sebebi kaliteli mama olmazsa kediniz 5 10 yaşında ciddi rahatsızlıklar baş gösterebilir. Böbrek yetmezliği olabilir. (Çoğu mama çok tuzlu . Bu da kedilerde böbrek yetmezliğine sebep oluyor maalesef). Ucuz kullanıcam diye daha büyük veteriner masrafı çıkar ileride. Ayrıca psikolojik olarak dostunuzu kaybetmek daha ağır bir yük.
Kum kabının altına bir adet çöp torbası yerleştirin. Böylece kap kirlenmez. Haftada bir değiştirebilirsiniz. Kumu biraz fazla koymak şartıyla tabiki.
Aklınıza takılan bir soru varsa bu postun altından cevaplarım. Özel mesaj kutum hemen doluyor göremeyebilirim.
(Eğer yanlışım atladığım yer varsa mutlaka düzeltin.)