Hocam ceza başka faiz başka. Ödemezse yine cezasını kes ama faiz şeklinde değil.
Size katılmıyorum aslında ama tam bunu yazarken aklıma geldi gülümsedim, bizde cezanın da faizi oluyor
Faiz olmadan ekonomik gelişme durur.
Batı toplumlarını geliştiren asıl unsurlardan biridir faiz.
Faiz almayacaksam neden borç vereyim? Faiz paranın kirasıdır ve kira riske göre belirlenir.
Faiz olmayan bir ekonomide kimse kimseye borç vermez.
Borç alamayan daha az tüketir ya da daha az üretir. Ekonomik büyüme kaybolur.
Sen bir fabrika açtın, yurt dışından iş bağlantısı yakaladın, ayda 100 milyon liralık mal satacak müşteriyi buldun.
Ama ayda 1 milyon lira üretim yapacak kapasiten var. Gider faizle para alırsın üretim kapasiteni 100 milyona çıkarırsın.
50 milyon kar edersin 5-10 milyonunu faize verirsin. 40 milyon lira kazanırsın hepsi senin olur.
Faizsiz sistemde ne olur? Büyük ihtimal parayı bulamazsın ve şirketini öz sermaye büyüterek 100 milyonluk yapman 2 jenerasyon sürer.
Düşük bir ihtimal zorla ikna ederbilirsen kendine kara zarara ortak bir zengin bulursun.
Bu adam senin 1 milyon lira kapasiteli işletmeni 100 milyon liralık işletme yapacak yatırımı yaparsa hissenin de %99'un da elinden alır.
Sen yine 1 milyon kazanırsın zengin ortak ise 39 milyon kazanır.
Devlet tonla faiz ödüyormuş.
Bunun sebebi faiz sistemi değildir. Borç alıp bunu üretime harcamayan iktidarlardır.
Senin devletin borç alıp beton dikiyorsa Venezuella gibi olur.
Neymiş kredi kartı yüzünden insanlar batıyormuş.
İnsanlar kredi kartı yüzünden değil gelirlerinden fazla harcama yaptıkları için batıyorlar.
Faiz, birikimi olandan, ihtiyacı olana aktarılan bir kaynaktır.
Birinin 10 milyon lirası var yapacak işi yok, diğerinin yapacak işi var parası yok.
Para ihtiyacı olana kullandırtılır ve kullandırılan süre ve riskle orantılı bir kira alınır bu da faizdir.
Birinin 10 tane evi var. Diğerinin hiç evi yok. Ev kiralamak da haram mı?
Adam zarar etse de faizi zorla ödeyecekmiş, ödemezse malı işi haczedilirmiş.
Kira da durum farklı mı? Adamın işi kötü giderse kirayı ödemek zorunlu değil mi? Kirasını ödemeyeni icraya veremiyor musunuz?
Ev sahibi de hiç bir iş yapmadan para kazanıyor. Evini kullandırınca kira helal, paranı kullandırınca faiz haram.
Çağdaş ekonomiler faizsiz büyüyemez.
Önemli olan kredinin yani alınan borcun gelecekte kazanılan paranın bugünden harcanması olduğunu farketmek,
Ve krediyi tüketimden daha fazla olarak gelecekteki kazancı arttıracak yatırımlara harcamak gerekir.