Yine bir ekleme yapayım.
İnternet bilen bir adamın kırsala gitmesi tamamen internetten soyutlanması anlamına gelmiyor.
Benim eski bir asistanım var. Bu çocuk lisede bilgisayar okumuş ,sonra 2 yıllık bilgisayar okumuş bir kardeşim.
Bir hostes ile evlendi. Kız evlendikten sonra uçmayı bıraktı. Bir küçük ilçeye yerleştiler. Çünkü çocuğun babası orada tarım ürünleri satıyor.
Babanın işlerinin kötü gitmesiyle bizim eleman arıcılığa merak saldı.
En son 200 kilo kestane balı aldığını, analize gönderdiğini, analiz sonucu gelmeden hepsini kilosunu 150 liradan sattığını anlattı.
1 aylık kestane sezonunda 30 bin liralık satış yapmış. Eşi eski hostes olduğu için bir havayolundaki eski uçuş arkadaşlarına pilotlarına sattığı rakam bu.
Yani hiç dışarıya bile satmaya gerek duymamış.
100 bin liraya nasıl iş kurulur diyenlere söyleyeyim. 50 bin liraya bir büyük kamyon alırsınız. Kalan paraya dorseyi tasarlar kovanları yerleştirirsiniz. Ve kovan başı 5-25 kilo bal alırsınız.
Analizi olan çiçek ballarını perakende 40-50 liraya, kestane ballarını 100 liraya satabilirsiniz.
Yani kırsala gidip ilaçsız katkısız organik ürünler üretebiliyorsanız internetten alıcıya ulaşmak çok kolay.
Beyler her gün bilgisayar programlama bilen adam sayısı artıyor. 7-8 sene önce forumda sürekli php işi gelirdi reddederdim.
Yapacak adam azdı. Bugün herkes programcı forumun yarısı programcı ve benim bir kaç sene önce 500 liraya beğenmediğim işleri referans olsun diye 50-100 liraya yapan adamlar var.
İnsan sayısı artıyor, para arzı artıyor, ekonomi büyüyor, ama artmayan şey toprak.
Kişi başına tarım arazisi düşüyor sürekli. O zaman tarıma ve hayvancılığa akıllıca yatırım yapmak maaşlı işten ve 65 yaşında emeklilikten daha iyi kazandırır.
Yine bir hikaye size.
Bir arkadaşım var çocukluk arkadaşım.
Dedesi doğulu ve bu eleman doğduğunda ilk erkek torun diye kıraç dedikleri ekip biçmedikleri arazilerine 5000 kavak dikmiş.
40 sene sonra bugün ağaçların tanesi 200 liradan fazla ediyor. Kesip satsa hepsini 1 milyon lira cepte.
Bugün şehirlerde insanlar çocuklarını özel okula gönderip, özel üniversiteye gönderip sonra ayda 5 bin liraya iş bulsun diye dua ediyorlar.
Çocuğunuz doğdu mu çekin krediyi, tarıma uygun olmayan ama ağaca uygun bir tarla alın, 1000 ağaç tohumu ekin.
Çocuk 30 yaşına geldiğinde kesin ağaçları 1 ev 1 araba ve sermaye verin çocuğa.
Aklıma hep sonradan geliyor.
Yine bir kameraman arkadaşım var. Malatyalı.
Dizilerde kameramanlık yapıyor.
Üniversiteden yakın bir arkadaşım. Doğma büyüme izmir de ama malatyada köyleri ile bağlantıları kopmamış.
Köyden çok ucuza tarla almış. Hem de inanılmaz ucuz bir paraya.
Köydeki işsiz garibanlardan birine aylık 500 lira para gönderiyordu ağaçlarına bakım yapsın diye.
2 bin meyve ağacı dikmiş. Bakımlarını köyde yaşayan bu işsiz adama yaptırıyor.
10 sene sonra tarlayı ve ağaçları büyütmezse hesaba göre ortalama yılda 300-400 bin liralık meyve çıkacak.
Neden böyle bir iş peşindesin dediğimde, kendi uzun metraj filmimi çekmek istiyorum dedi.
Adam meyve ağaçlarından kazancağı bir kaç senelik para ile uzun metraj film çekmeyi planlıyor.
Ve hiç de imkansız değil.