Dün akşam uzun zamandır görüşemediğim bir abimle yemek yedik. Kendisi finans sektöründe, holding bazında büyük firmalara danışmanlık yapmakta.
Elbette sohbet sağdan soldan ekonomiye geldi. Biraz kötü bir tablo çizdi. Bilgi amaçlı paylaşacağım hatırladığım kadarını. Sizlerin görüşü nedir.

Diyor ki;
  • Yapılacak son müdahaleler yapılmakta, ekonominin düze çıkma ihtimali yok. Fakat ağırlaşacak olan krizi biraz hafifletmek istiyorlar.
  • Yakın bir zamanda yasa reformu yapılacak, bu reform ile AB ülkelerine güven sinyali verilecek. Fakat AB bu ülkeleri bu reformu dikkate almaz. Uygulamaya bakar. Dolaysıyla bu reformun etkisini 24-36 ay sonra alırız diyor ekonomik yönden.
  • Bankalar kredi musluklarını iyice kıstı. Asgari ücretli her 10 kişiden 3,2 'si yani üçte birinin maaşı hacizli. Yeni yasalarla haciz aile bireylerini de etkileyecek diyor.
  • Birde bu borçlu kesimden bir 1/3 'lük kesim daha var. O kesim de potaya girerse; yani hacizlik duruma düşerse ki (o kişiler genellikle mülk sahibi oluyorlar) hacizlik hale gelecekler 3-4 ay içerisinde diyor. Heh işte o zaman yan diydık diyor.
  • Bu duruma birçok tefeci hazırlanmış durumda diyor. Tefeciler ellerindeki malı mülkü nakte dönmenin peşindelermiş son 2 haftadır. Öyle ki 1 Milyon 'luk arazileri 400-500 bine kadar veren tefeciler varmış. (Ne alaka dedim..)
  • Kriz zamanı bu 2. dalga olan 1/3 'lük kesim bankalardan kredi alamayacağı için. Kredi ile kredi borcunu kapatamayacaklar. Böylelikle TEFECİLERİN kapısını çalacak. Arsası, evi, arabası karşılığında borç alacaklar diyor.
  • Geçtiğimiz 2-3 aya kadar tefeciden borç aldığında aylık %10 faiz ödüyormuşsun tefeciye. Şimdi ise bu oran %25 'e fırlamış.. Ayrıca eskiden 50-100 bin TL gibi rakamları alabilirdi bu asgari ücretliler (elindeki mülk karşılığında) diyor. Fakat şuanda bu mümkün değil, ancak 5-10 bin tl alabiliyorlarmış. %25 faizle (aylık faiz bu). İşte bu krize hazırlık diyor kendisi. Kriz zamanlarında halkın nabzını tutan kişilerdir tefeciler. Havayı adete koklarlar ve oran belirlerler diyor. Tefeci kendi mülkünü yarı fiyatına satıyor çünkü 5-10 bin tl borç ile bir kesimin elindeki 50-100 binlik mülklere çökmek için acele ediyorlar diyor..

Daha var da var.. Açıkcası tefeci konusu ilgimi çektiği için anlatmak istedim. Bunun üzerine bugün emlakçı bir arkadaş ile görüştüm. Gayrimenkul sektörü ne durumda diye. Verdiği cevap şu "Şuanda Şile taraflarında bir arsa bakıyorum, bir abimiz acil olarak satmak istiyor." dedi.. Yani bu kadar tesadüf olamaz dedim.

Umarım anlatılanlar gibi olmaz durum.