Merhaba ..
Elektronik ile yazilimin entegrasyonuna basit bir örnek verebilirmisiniz ?
Giriş seviyesinde ki bir öğrenci veya meslek edinen birisine bu konuyu kavramasi için ne gibi tavsiyeler de bulunmak istersiniz?
merhaba, güzel bi soru sormussun
elektronik cok büyük bir alan.. Ve her elektronik alt dallarinin da özel uzmanligi var. Yani güc elektronigi, dijital elektronik, endüstriyel elektronik(ben endüstriyel elektronik okudum)vs vs.. Elektronigin kendi icinde zaten yazilim var ve daha cok düsük/orta seviyeli dillerle yapilir. Zaten hem bilgisayarin hem de elektronigin temelinde 1 ve 0 lar var (kuantum bize baska bir sey de sunuyor ama o farkli bir seyin konusu). Bu 1 ve 0 larin geldigi yer de transistör.. Transistörlerin gelismesiyle zaten elektronik bu denli gelisti haliyle bilgisayar da bu denli gelisti. Bugün kücücük islemcilere milyonlarca transistör yerlestirilebilir durumda oldugu icin islemciler bu denli hizli ve temel olarak da her sey 1-0 üzerinden yürüyor. Yani var ya da yok..
Biraz giris bilgisi vermek istedim.. Simdi biraz daha spesifik konuya gelirsek; elektronik ciplerin programlanmasi mümkün. Cok cesitleri var örnek olarak pic micro kontroller gösterilebilir.. Ister assembly gibi düsük seviye bir dille istersen C gibi bir orta seviyeli dille PIC ler programlanabilir ve cesitli elektronik islemler yaptirilabilir, hem dijital hem analog bazda.. Aslinda biraz daha yazdim da cok farkli yerlere gitmesin diye sildim

PIC micro controllerla bir cok sey yapilabilir ve USB/seri com port gibi baglantilarla da bilgisayarla kontrol ettirebilirsin. Dedigim gibi pic'lerde dijital giris ve cikislar oldugu icin, bilgisayardan veri aktarabilirsin böylece pic'in ona göre calismasini saglayabilirsin. PIC temelde yine 1 ve 0 islemi yapar. Yani daha da basitlestirrisek, ben bilgisayardan 1 verisi gönderdigimde, pic bu 1 verisini alir, ve isler,yazdigin koda göre atiyorum 1. inputtan 1 gelmisse o zaman 5. cikisini 0 yap.5. cikisa da bir lamba bagli oldugunu düsübelim. Bilgisayardan 1 geldiginde lamba söneyecek, 0 geldiginde yanacak sekilde yapilabilir.. Bu da bizi ev otomasyonlarina götürüyor..
PIC biraz karmasik ve bir cok dille yazilabilir bir sey. Her C fragsiyonun da farkli kütüphaneleri var. Yani hi-tech C ile ccs C'nin kütüphaneleri farkli, ya da picbasic in farkli ya da assembly'nin farkli.. Ama en büyük problem PIC programlamak zahmetli is. Düsün pic'i programlamak icin bir programlayiciya ihtiyacin var, pic'i programlayica takioyrsun, programini yazip, pic'e hex olarak yaziyorsun. Daha sonra pic'i cikarip kendi devrene takiyorsun.. Bi seyleri degistirmen gerekirse tekrar ayni islemi yapiyorsun.. Bu hem zahmetli is hem de bir programlayici satin almak zorundasin...
Bu yüzden isleri kolaylastirsin diye arduino diye bir sey cikardilar.. Bir cok acidan kolaystiriyor. Arduino da programlayici da devre de (temel seviyede) hazir..Kendi programiyla C de programlar yazabiliyorsun ve üzerinde bulunan atmel micro kontroller'a bu kodlari yazdiriyorsun. DAha sonra arduino modülünün giris-cikislarini kullanarak islem yaptirabiliyorsun.. Isleri baya kolaylastiran seyler..
Tabi is arduino ile de kalmiyor, msp, beaglebone vs gibi bir sürü bu yapida boardlar cikiyor. Maksat geleneksel pic'in sunmadigi kolayligi sunmak.. Tabi is bunla da kalmiyor.. Arduino gibi modüller bilgisayardan bagimsiz calisabiliyor. Sadece 3.3/5v vermen yeterli calismasi icin.. Ancak bu gercekten ne kadar ihtiyaci karsilar? O yüzden önümüze daha farkli seyler cikiyor. Arduino icin gelistirilmis özel modüller var mesela bluetooth modülü yada esp 8266 ya da esp32 wireless modülleri.. Bluetooth ile ilgili bi sey söylememe gerek yok ama diger modüllerle internet baglantisi kurabiliyorsun.. Yani arduino cihazini internete cikarabiliyorsun ve giris-cikislari internet üzerinden kontrol edebiliyorsun. bunu yapabildiginde zaten ister web üzerinden, ister masaüstü program üzerinden isterse mobil üzerinden arduino cihazini kontrol edebiliyorsun, bu da demek oluyor ki arduino ya bagladigin ne varsa onlari da kontrol edebiliyorsun. Atiyorum akilli ev yapmak istiyorsun.. sistem local calisir ama bir esp modülü ile internete cikisin olursa artik telefonla da kontrol mümkün.. Ve tabi ki esp modülleri arduino icin ek modül olarak kullanilsa da artik arduino olmadan (ama aslinda var bir controller), esp modülleri direk calistirmak ve onun giris/cikislarindan faydalanmak mümkün ve ayni zamanda arduino yu nasil programliyorsan direk esp modüllerini de öyle programlayabiliyorsun..
Ama diyorsun ki ben tarlamiz icin su seviyesini ölcen bir cihaz yapmak istiyorum ve bana bunu bildirsin.. Arduino'ya sim card reader takip AT komutlariyla SMS attirabilirsin.. ya da sim internetini kullanabilirsin..
Bunlari begenmediysen önüne baska bir kapi aciliyor LoRa

Benim uzmanlasmak istedigim alan... suan cok detaya girmek istemiyorum, merak edenler arastirabilirler..
Ama diyorsun ki, ya topraktaki su seviyesini ölcsün ama ayni zamanda kücük bi kamerada olsun, bitkilerin büyümelerini gözetlesin hem ben izleyeyeyim hem de yesil renk olunca bana haber versin.. O zaman da önüne raspberry pi gibi kücük programlanabilir biglisayar cikiyor (PLC ile karistirmamak lazim).. Python ya da diger bir sürü dille raspberry pi (raspi diyecegim) programlanabilir, görüntü isleme yapilabilir, wifi-gps gibi ekstra ya da gömülü shieldler kullanilabilir..vs vs
Bu kadar seyi neden yazdim? Biraz temeli olan anlar ancak anlamiyorsan o zaman öncelikle baslaman gereken nokta temel elektroniktir. Hemen bir temel elektronik kitabi edin, daha sonra bir tane de dijital elektronik kitabi edin. Ancak cok detaya girmene gerek yok cünkü cok fazla isine yarayacak sey bulmayacaksin.. Temel olarak 1-0 lari anlaman lazim. Temel elektronikte ise pasif ve aktif elektronik elemanlarin nasil calistigini, ne oldugunu, degerlerinin nasil hesaplandigini vs ögrenmen gerek.. Bunlari ögrendikten sonra PIC'e hic bulasmadan arduino ve sonra esp modülle istedigin seyleri yapabilirsin..
Benim lisans tez konum, android bir telefon ile PIC ile yaptigim elektronik devrenin kontrolüydü.. Bagli olan kazan'in acip kapatma islemini (SSR röle kullanmistim) yapmistim telefon ile. O zaman arduino vs pek yoktu ya da cok yaygin degildi. USB destekli bir pic ile yapmistim.. Güzel eglenceli seyler

Yüksek lisans tezim de, dönebilen bir IP kamera kullanarak, karsisindaki kisiyi takip etmesi ve bunu skype'da kullanilmasi. Yani skype'da biriyle görüntülü konustugunda ve hareket ettiginde kamera seni takip ediyor (hareketten kastim dönmesi), tabi en basit haliyle böyle ama baya bir özelligi var
Son olarak benim suan calistigim alan olan IoT yani internet of things yani nesnelerin interneti konusunu arastirmani öneririm. Gelecek burada.. Cünkü 5g ile birlikte internet cok yayginlasacak ve hizlanacak, bu da elektronik ve internetin birlikte hareket edeceginin göstergesidir. Zaten mesaj atan buzdolaplari cikti artik.. Güzel konular, arastirip ögrenmelisin
kolay gelsin