LENOX adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam , yurt dışı vizeniz geçicimi ? okuduğum kaynaklara göre belli başlı firmalar mühendis gibi işinden anlayan elemanlara orda kalıcı oturmak için izin çıkarıyorlarmış sanırım böyle bir durum varmı ? ek olarak konuşma anlaşma nasıl adaptasyon sürecin oldu ne kadar zamanda alıştın kullandıkları dile
vizem yok oturum iznim var hocam..kalici oturum henüz almadim ama bu sene basvuracagim. Isvicre'de isler biraz zor. normalde 10 yil yasadiktan sonra kalici oturuma basvurabiliyorsunuz (ab üyesi, amerika, japonya, avusturalya gibi ülkeler 5 yilda basvurabiliyor) ya da sabikan yok, borcun yok, sosyal yardim almadiysan ve topluma entegre olmussan 5 yil sonra sen de basvurabiliyorsun ki ben 5.5 yildir burda yasiyorum ve basvuracagim. Bunun firma ile ilgisi yok. Firma sadece calisma izni icin basvuruyor ancak o da kolay degil.Cünkü isvicre kurallarina göre, önce kisiyi isvicre'de veya AB üye ülkelerinde aramasi gerek, eger bulamazsa 3. dünya ülke vatandaslari icin calisma iznine basvuruyor. Tabi bunu da ispatlamasi lazim. Cünkü yabancilar ofisi, firmadan bunu is ilanlariyla arayip bulamadigini o yüzden bu kisiyi ise almak istediklerini ispatlamasi istenir.

Ben isvicre'de yüksek lisans yaptigim zaman zarfinda, bir firmada is bulup calistim..Yabanci ögrencilerin calisma haklari var %40 olarak (15 saat haftalik). Mezun olduktan sonra da firma benim icin calisma iznine basvurup aldi. Cünkü o kisi benden iyi hic bir isvicre ya da ab vatandasi bilemez, cünkü bi cok seyi ben gelistirdim, ben ürünleri taniyorum vs. O yüzden öyle kolayca aldim.

Almanya ve diger Ab ülkelerinde de benzer kanunlar var. Ama almanya biraz daha esnek. Bildigim kadariyla 2 yilda kalici oturum alabiliyorsun. Cin'li sinif arkadasim suan almanya'da doktora ögrencisi (calisiyor üniversitede ayni zamanda) ve 2 yil gectigi icin kalici oturuma basvurmaya hazirlaniyordu. O yüzden daha kolay oturum veren yerlere bakmakta fayda var.

Firmanin kalici oturum cikarmasi söz konusu degil, sadece calisma iznine basvuruyor.. Sözlesme sinirsiz olarak yapilmissa calisma izni de uzun olur ve calisma izniyle birlikte oturum izni de verilir. Belli bir süre yasayip calistiktan sonra da kalici oturuma siz basvuruyorsunuz.

Ben isvicre'ye gelmeden önce biraz fransizca ögrenmistim, egitimim ingilizceydi. Fribourg'da yasadim ve orda biraz fransizca ögrendim ancak calistigim firma baska bir kanton olan bern'de oldugu icin oraya tasindim ve orada almanca konusuldugu icin bu sefer almanca ögrenmeye basladim.. Ilk baslarda sadece ingilizce ile hallediyordum herseyi.. Ancak almanca seviyem suan C1 civarinda.. O yüzden suan isyerinde, sosyal hayatta sadece almanca kullaniyorum. Isvicre'de isvicre almancasi konusuldugu icin yüksek almanca (almanya'nin konustugu almanca) ögrenmek biraz daha zor. Ancak insanlar yüksek almancayi da biliyor. Ben zaten yüksek almanca konusuyorum, isvicre almancasini da belli bi seviyede anliyorum.. Mesela isvicre'nin gururu roger federer, basel almancasi konusuyor
https://www.youtube.com/watch?v=uA_Z3Yb_2-4

(tabi isvicre almancasi da kantonuna göre degisiklik gösteriyor)

Direk calismak icin isvicre'ye gelmek zor, egitim amacli gelmek isi kolaylastiriyor ya da evlilik de olabilir. Evlilik ile gelen bir arkadasim var, dil konusunda zorluk yasadi, suan bir nebze daha iyi.. O yüzden gelmeden önce ögrenmek iyi olur.

Hatta yurtdisinda yasamak isteyen arkadaslar varsa kesinlikle ama kesinlikle gidecegi ülkenin dilini ögrensin, en önemli sey bu diyebilirim.