Dünya'nın birçok yerine gitmiş, Moskova'da evi olan biri olarak söylüyorum. Sen siber güvenlikle ilgileniyordun hatırlarsan. Rusya'da eğitim aldığın, Rusça bildiğin anlamına gelir, zaten Rusça bildiğini daha önce söylemiştin. Bu da orada karşılaşacağın en kötü engeli ortadan kaldırır. Moskova'da yaşayacaksan, kesinlikle öneririm. Ancak bir köyünde ya da başka şehrinde yaşayacaksan, önermem. Ancak, önermememe rağmen İstanbul'a git de demem.
Öncelikle, 2. sınıfsın, okulunu bitir. Takiben, bana da yazdığın biçimde, bazı alanlarda kendini geliştir. Sana bugün yarın bir liste atacağım. Onlarla başlayabilirsin. Moskova'da 4000$ maaş, yabancı olduğun için, 3-4 yıl içerisinde ulaşabileceğin bir rakam, Ulaşamazsan, birlikte de bir şeyler yapma imkanı olabilir, yardımcı olurum bu konuda. Team lead pozisyonlar 5000$ civarlarında. Türkiye'de hala team lead olup, 7000 TL alan var. Karşılaştırma bile yapma. Ukrayna, Belarus ya da diğer sovyet ülkeleri ile Rusya arasında dağ gibi fark var. Bu nedenle, oralardan gelebilecek yorumların seni kapsamadığını unutma. Ne Rus Ukraynalıya benzer, ne şehir, ne de yaşam.
Aklına takılan her konuda, bana her zaman ulaşabilirsin. Şu anda biz tatildeyiz, aynı zamanda iş gezileri yapıyoruz. 11 Ekim'de Moskova'ya döneceğiz. Moscow City ya da merkezde başka bir yerde görüşürüz. Sadece liste atmış olmam, belki bir şeyler de paylaşabilmiş olurum. Konuna gelince, Moskova doğru seçim, güzel bir metropol. Alternatifi Istanbul değil. Frankfurt, Londra, Singapur, San Francisco, Tokyo, Pekin gibi yerler. Yani, oradan Istanbul'a gelmen, aşağı inmek olur. İstanbul, kendi insanı hariç, herkese açık. Kendi insanı da bir türlü kendi arasında anlaşmayı beceremediği için, tanrı olsan, karşı tarafın kapasitesi kadarsın. Foreigner daima citizenstan daha kıdemlidir, özellikle konu çalışmak olduğunda. Maaşı, olanakları bir yana, ülkedeki hissiyatın ve günlük yaşamına olan etkileri başka bir yana.
Merhaba, 2. defa tam aradığım karşılığı sizde buluyorum. Ne kadar teşekkür etsem az. Siber Güvenlik konusunda evet, daha az önce bakmıştım sizin profilinize yazsam mı yazmasam mı ne yapsam diye düşünerek. Çok iyi geldi bu mesaj bunun üstüne. Listeyi beklemedeyim.
Maalesef maddi durumlar elvermediğinden dolayı Moskova'da değil, Kazan'da ikamet etmekteyim. Ancak evet, Rusça vb. konusunda problem yaşamıyorum. Bu kadar çok düşünüp fikir alma gereği hissetmemin sebebi okuldan sonra kesin bir şekilde bu bahsedilen iş imkanlarını bulup bulamayacağım. Ancak dediğim gibi, EURO 2020'de çalışma imkanı yakaladım ve Peter'de olacağım. En kötü ihtimalle o ara bir görüşme ayarlayabilirsek çok mutlu olurum şahsen.
Sizin listenizin bende kırılma noktası olabilme gücü var, daha önce de belirttiğim gibi, beklemede olacağım. İyi tatiller ve iyi çalışmalar dilerim.