Selamlar, 31 Temmuz'da açmış olduğum bir wordpress sitem var. Kurulalı 16 gün olduğu söylenebilir. Tema hariç her şeyini kendim yaptığımı söyleyebilirim. Sitenin hazırlanması, logo hazırlanması, içeriklerin girilmesi, Instagram sayfasınının yönetilmesi gibi. Hosting ve SSL dışında para vermedim diyebilirim. 4 gün önce açılmış bir Instagram sayfası mevcut, an itibariyle 4 post/155 takipçi/355 takibe sahip. Paralı Instagram servisleri kullanmıyorum. Sayfaya ilgisi olabilecek ve geri takip atabilecek kişilere kendim takip isteği gönderiyorum.
Site bugün (16. günde) Adsense onay aldı ve reklam gösterimlerine başladı. Reklam gösterimlerini otomatiğe aldım. Google sıralamaları rezalet, site içi SEO'dan kaynaklandığını düşünmüyorum, 1-2 ay içerisinde sıralamalarım daha oturaklı hale geleceğini umuyorum. İçerikler genellikle temel olarak history.com, britannica.com gibi sitelerdeki içeriklerin Türkçeye çevrilmesi ve başka kaynaklardan eklenen bilgilerle derlenmesinden oluşuyor. 500-2000 kelime arası yazılar paylaşıyorum, istisnalar mevcut tabii ki.
Site adresi şöyledir:
tarihselbak.com
Siteyi yalnızca para getirsin diye kurmadım. Hep şu tarafla baktım: Boş vakitlerim değerlensin, çeviri yaparken İngilizcemi gelişsin ve bilgi alanımı genişleteyim, hem de insanlar faydalansın. Günde 1 tl bile kazansa yılda 360 lira eder, en azından kendi masraflarını çıkartır. Fazlası olursa bal kaymak hesabı, cebime fazladan para koymuş olurum.
Site tasarımı ve içeriği hakkındaki fikirlerinizi merak ediyorum ve şimdiden teşekkür ediyorum. İzninizle birkaç ilave soru sormak da istiyorum:
1) Adsense otomatikte ancak reklamlar bana biraz fazla geldi sanki. Konuldukları yerler de çok iyi değil. İçerik sayfaları nispeten daha iyi ancak ana sayfası bu kadar reklam içeren bir siteye kendim girmek ister miydim, bilmiyorum. Sizce otomatik ayarlara devam etmeli miyim, yoksa yerleştirmeleri kendim mi yapmalıyım, yoksa birkaç gün sistemin oturması için beklemeli miyim?
2) Search Console'un tam olarak ne işe yaradığını hala çözemedim. Performans kısmında 'kiev rehberlik, rahibe tavuk, ceza evlerine ne zaman af çıkacak' gibi site ile hiç alakası olmayan kelimeler için gösterim yapıldığını söylerken sitenin ana keywordleri ile ilgili hiçbir veri yok. O iddia ettiği sözcükleri de Google'da arattığımda benim site de hiçbir şekilde ilk 100'de çıkmıyor, e nasıl ve neden gösteriyor bana bunları?
3) Sitenin hızı bence reel olarak fena sayılmaz ancak test sonuçları çok kötü. Mobil için 19, masaüstü için 83 puan gösteriyor şuan. Düne kadar (reklamlar başlamadan önce) bu kadar düşük değildi, mobil 50-60 masaüstü 90 üstü gözüküyordu dün. Sitenin hızlanması için neler önerebilirsiniz ve mobil ile masaüstü arasında neden bir uçurum var?
4) Google Arama sonuçları hiç beklediğim gibi değil. Haber sitelerindeki konuyla alakasız saçma sapan içeriklerin 1. sayfada çıkmasına rağmen benim özenle yazdığım yazılar çoğu zaman ilk 100'de bile değil. Arama sonuçlarının oturması için beklemem yeterli mi yoksa benim eksik yaptığım bir şeyler mi var?
5) Backlink hiç kullanmadım. Sadece Instagram sayfamda vardı bir de şuan burada linki paylaştım, backlink sayılır mı bilmiyorum. Açıkçası Google'ın edu da olsa gov da olsa tek sayfasından 500 link çıkışı olan bir yerin normal olmadığını anlamayacak kadar ilkel olduğunu düşünmüyorum. Backlinkle uğraşacak vaktim de olmadı açıkçası. Uğraşmaya değer mi, neler tavsiye edersiniz?
6) Yabancı kaynakları çevirip kaynak belirterek paylaşıyorum. Görseller de aynı şekilde, kaynaklı şekilde. Ancak telif olayları nedeniyle ileride sıkıntı yaşar mıyım?