Borcum neden olduğunu bilmiyorsanız ilk olarak gelir gider kaydı oluşturup iki kalemi de dikkatlice inceleyin.
Sonrasında kolay olan keyfi giderleri bir anda silin, hayati giderlerde de alternatif bulmaya çalışın. Örnek olarak köydeki akrabadan bir bidon peynir gelmesi giderlerinizi düşürür.
Stres yapmayay çalışın gerekirse ufaktan bu konuda tıbbi yardım alın.
Gelirinizi yükseltmek amaçlı 2-3 günlük yarı zamanlı kamp yapın.
Yetenekleriniz, ürünleriniz,hizmetleriniz, yapabileceklerinizi listeleyerek en gerçekçi, en hızlı dönüş yapan ve birim zamanda en çok kârı sağlayan eylemlere öncelik verin.
Dostlarınızı, akrabalarınızı sorundan ve belirlediğiniz çözdümden haberdar ederek pozitif amaçlı ( çözüme yönelik ) bir miktar destek alın.

Allah yardımcınız olsun.
9 sene önce ailemin sağlık nedenleri ile işimden 6 ay uzak kalmıştım ve toplam 100.000$ civarı borç birikmişti. Sağlık sorunları çözüldü ve dönerken " 1 hafta dinleneyim sonra da çalışmaya başlayıp tüm borctan kurtalayım" demiştim. Derken 1 hafta dinlenirken ailemden bir kişi trafik kazasında vefat etti ve bunun etkisiyle 2 ay daha uzak kaldım derken borç oldu 130.000$.
Sonrasında yine 1 hafta dinlendim ve tüm dostlara aynı maili attım.
" Bu süreçte yanımda olduğunuz için teşekkürler, yeniden sahaya dönmek için bazı eylemlerde bulunacağım hızlı dönüşleriniz için şimdiden teşekkürler " yazdım.
İşime döndüm ve 3 hafta işi toparladıktan sonra aylık 5-6 bin $ kârı garantileyip meşhur Kaz Dağlarından sağlıklı 4 hayvan alıp kestim ve olduğu gibi sucuk yapıp tüm çevreme sucuk sattım. Örnek olarak 6 bine aldığım hayvandan 15 bin tl gelir elde etmiştim. 1 aylık bu yarı zamanlı, ek eylemle temiz 30.000 TL o zamanki kurla 18 bin$ kar elde etmiştim. Bu bile moralimi oldukça yükseltmişti.
Sonraki ay da trakya taraflarındaki çiftlikleri gezip bunlardan 3 tanesine biogaz tesisi kurmak için anlaşma sağladım ve yine 4 ay yazı zamanlı eylemle 25-30 bin$ daha borç ödedim. Sonrasında var olan işime yöneldim ve işime daha çok asılıp ( eğitim sezonu başlangıcında ) kazancı arttırdım ve borcumu düzenli ödeyip kapatabildim.