Dostlar selamlar, 9 Ağustos'ta teskeremi aldım. Bedelli de olsa, Türkiye'nin en rahat birliği olmasına rağmen illallah ettirdi. Nispeten daha rahat bir deneyim yaşamanız için birkaç tavsiyede bulunmak istedim.

Ne götürmelisiniz?

Bir arkadaş iki tişört gelmiş, iki de orada verdiler. Haliyle bu yaz sıcağında hemen her gün tişört yıkamak zorunda kaldı. Bu nedenle en az 15 adet alın, giydikçe ister atar ister saklarsınız. Ben 18 adet almıştım, müthiş rahat ettim. Aynı şekilde boxer da götürün. Çorap da önemli. Askeriyenin verdiği fanila ve çoraplar çok kaliteli. Dışarıdan para verip aldıklarınızda o kaliteyi bulamazsınız. Belki silahlı kuvvetlerde doğru düzgün yapılan tek iş budur. Fanila sıcaktan hemen ter koksa da çorapları kokutmanız çok vakit alacak yine de denemeyin.

Botlar için mutlaka tabanlık alın. Ilk iki gün evrak işleriyle geçtiği için anlamayabilirsiniz ancak daha sonra ciddi ağrılar çekebilirsiniz. Tabanlık bunu yok ediyor.

Tuvalet kağıdı ve mümkünse alkollü sabun bir diğer önemli konu. Yeter demeyin, bol tuvalet kağıdı alın. Klozet bazı tuvaletlerde var ancak haliyle pis. Temizlik doğru düzgün yapılmıyor. Hastanelerde kullanılan alkollü sabunla hijyenin dibine vuracaksınız.

Bazı rütbeliler iki eliyle bir şeyi doğrultamadıklarından 1 saat süren içtimalara hazır olun. Ilk hafta asteğmenin biri yat içtimasında 1.5 saat bekletti. Birkaç manga alkışla protesto etti. Aman diyeyim, bize denk gelen efendi adamdı ama Atom Karınca diye bir asteğmen var (gidince kim olduğunu anlarsınız isim vermeyeyim) ona denk gelirseniz tutanak mutanak her yola gider. -Ayrıca söz konusu atom karınca ile pek muhatap olmayın. Küçücük boyuna karşılık dağ gibi egosu vardır. 2-3 kere denk gelirsiniz en fazla. Bağırıp çağırırsa sağa sola, duymayın. Kendinizi zor da olsa tutun.- Bu bekleme süreleri yat içtimasına kadar güneşin altında geçer. En azı 15, en fazlası 90 dakikadır. Bu nedenle mutlaka ama mutlaka güneş kremi alın. Ben çok faydasını gördüm.

Otomatlara 200 liradan fazla para harcadım. Nakit para önemli. 50 kuruş, 1 TL, 5 TL ve 10 TL kabul ediyor. Bozuk yoksa günün bazı saatlerinde otomatları doldurmaya gelen arkadaşlara bozdurabilirsiniz.

Yemekhane pis. Illa yemekhaneden yemeyi planlıyorsanız en azından kendi tabldotunuzu götürün. Yıkar yıkar kullanırsınız ancak yemekhanede görev yaptıktan sonra bir daha yemekhaneden yemeyeceğinize eminim. Bu nedenle kartınızda da sadece orada bulunduğunuz süre için en azından 600 TL para olmalı. Zira kantin ve gazinoda sadece kart geçiyor. Nakit teklif etmeyin, pos işlemlerini de askerler yapıyor.

Ne yapmalı ne yapmamalısınız?

Çavuşun egosu ve zimmetli malısınız. Başınıza bir şey gelirse hayatı kayar. Bu nedenle çavuşla pek el ense olmaya kalkmayın ancak iyi olursanız onlar da iyi olurlar. Bazıları sert durabilir ama perdelerini açtıklarında kedi gibi insanlardır. Bekir Çavuş, Kaan Çavuş, Gaffari Çavuş tebessüme tebessüme tebessümle karşılık verenlerden bazıları. Adem Asteğmen ve Mahi Asteğmen de müthiş insanlardır. Bir probleminiz olduğunda yolda durdurup söyleyin, anında çözüm bulurlar. Ümit asteğmen çok efendidir ancak sizin durumunuza göre şekillenen tavırlar gösterir. Çiçek gibi olabildiği kadar içinden bir ejderha da çıkabilir. Ben tersine hiç denk gelmedim ama çok sağlam bağırabildiğine tanık oldum. Atom karıncayı unutmayın. Önünden sessizce geçip gidin. Sinirleriniz bozulmasın.

Hasta olduğunuzda revire gidin. Ne kadar istirahat ya da hastaneye sevk koparırsanız kârdır. Ben bu sayede sadece 10 gün kamuflaj giydim. Kamuflaj giymemek kışladaki en büyük nimet, inanın bana.

Tuvalete çıkmak kronik problem. Kabız olduğunuzda revire sabahtan gidin. Ilaç verecekler. Ilaci alırken doktor hanım bir şey demezse, yürüyüş sırasında altınıza kaçırmaktan korktuğunuzu söyleyip istirahat rica edin. Kafadan 1 gün aldınız. Iki günlük tuvalet problemiyle gitmeyin ama. En az 3 gün olmalı ya da öyle söyleyin. Istirahat haklarınızı ikinci ve üçüncü hafta kullanmaya bakın. En kötü şartlarda ilk haftanın ilk üç günü kullanmayın. Boşuna kullanırsınız.

Psikiyatrik hastalığınız varsa ve nüksederse mutlaka hastane sevki alın. Anksiyete dahi olsa problem. Psikiyatriste sorunu anlatın ve çaresiz bir şekilde iki gün istirahat yazıp yazamayacağını sorun. Doktorlar tedavi geçmişinizi görebiliyorlar. Kandırmaya çalışmayın. Hastalığınız varsa çok soru sormadan yazar zaten. Bu iki günlük istirahat hakkınızı son hafta çarşamba ve perşembe kullanmanızı tavsiye ederim. Asıl olay o zaman yaşanıyor. Ben ayaktaki arkadaşlara çok üzüldüm. Kabul edilemeyecek bir şekilde yordular. Tatsız olaylar da yaşandı. Detayını anlatmayayım.

İlaççı (ilaç odasından sorumlu) Erçin ile aranızı iyi tutun. Hem mükemmel bir insandır hem de revirle alakalı bir probleminiz olursa çözer.

Nöbet listeleri bazen karışabiliyor. Dikkat edin öpmesinler. 1 haftada 4 nöbet tutmuş duruma geldiyseniz hemen durumu çavuşa bildirin. İçtimaya şortla gidebilirsiniz ama terlikle gitmeyin. Cezası tuvalet temizliği.

Yemekhane görevi geldiğinde hayatınızın taklalarını atıp bulaşıkhaneye değil de yemekhaneye düşmeye bakın. Rahat edersiniz. Elimde olsa askerliğin tamamını yemekhanede geçirirdim. Yanınızda bol eldiven bulundurun.

Son olarak sağlam bir kulaklık alın. Horlama sesi nedeniyle sinirden duvarı yumrukladığımı bilirim. Haricinde çok önemli bir şey var mı bilmiyorum.

Şu sloganı unutmayın:

Bizi s....bilirsiniz ama zamanı durduramazsınız!