Siz kendinizi bir istisna olarak görebilirsiniz.
Ve kurallar, gelenekler istisnalara göre belirlenmez.
Çok süper dindar adamlar gördüm, sakallarına iyi bakan, saç sakal tıranşını düzenli yaptıran, giydiği cübbeyi, sarığı tertemiz ve jilet gibi giyen.
Ama bunlar çok azınlıktaydı.
Aynı şekilde hayatta sakal bırakan adamların çok küçük bir bölümü bunu bir şekil bir tercih bir duruş olarak bırakır.
Çoğunluğun sakalı kirli sakal ya da 2-3 günlük sakaldır.
Koca bir şirketin sizin gibi sakalına bakan 1-2 kişi var diye sakal bırakan adamların çoğunun bunu bir rahatlık olarak tercih ettiğini görmezden gelmesini beklemeyin.
Benim hayat deneyimime göre sakalına iyi bakan, tertipli düzenli adamlar tüm sakallıların %1'idir belki.
Bu arada tüm traş olanların tertipli düzenli olduğunu da iddia etmiyorum, her gün sakal traşı olup ter kokan adamlar da var.
Ama sadece sakal traşına bakmak, hakkında hiç bir şey bilmediğiniz insanlar hakkında %90 üzerinde doğru bir kanıya varmanızı sağlar.
Kurallar ve gelenekler ön yargılara göre de belirlenemez. Benim çevremdeki insanlar kendi kişisel temizliği ve saç sakalına özen gösteren insanlardan oluşuyor. Bu durumda ben de aynı genellemeyi düzenli sakal traşı olanlar için yapabilirim. Bunlar sosyolojik konular. Bölge ve kültüre göre değişkenlik gösterebilir. Tüm dünyaya genellenemez.