Arkadaşlar herkese merhaba
Öncelikle tellif hakkı nedir onu anlatmaya çalışayım. Telif hakkı bir eserin kitabın yazılımın buluşçusuna kültür bakanlığı tarafından verilen bir tescil biçimidir. Lakin telif hakkı konusunda ülkece yanlış bildiğimiz bir nokta var. Bir esere gidip telif hakkı başvurusu yaptınız aynı esere bende gidip telif hakkı başvurusu yapıp alabiliyorum. Kültür bakanlığının eserlere karşı bir araştırma komisyonu olmadığı için aynı esere farklı insanlar telif hakkı alabiliyor. Siz şimdi diyeceksiniz ki benim aldığım telif hakkı ne işe yarıyor o zaman. Şu işe yarıyor mahkeme karşısında ilk telif hakkını alan kimse öncelik ona veriliyor.
Arkadaşın sorusuna gelince;
Arkadaşımız soru kitapçığına telif hakkında kullanım için başvurmuş ve milli eğitim bakanlığı bu hakkı arkadaşa sunmuş. Burada yasal olmayan bir şey yok arkadaş bir nevi lisans sahibi. Peki ne yapabilir ?
Bizim işlemlerimizi yazıyorum firma olarak müvekkillerimize sürekli bu yolları öneriyoruz.
Durum tespiti ve tespitlerin toplanması (telif tecavüzü ispat ve delilleri)
Telif ihlalini yapan kişi ya da firmanın adres ve iletişim bilgilerinin tespiti
Telifi ihlal eden kişi ya da firmaya telif hakkı ya da lisans belgelerinin size ait olduğuna dair delil ve kanıtların gönderilmesi. 24 saat içerisinde içerik kaldırılmazsa noter aracılığıyla ihtarname gönderilmesi. Kişi ihtarnameyi almasa bile muhtarlığa bırakılacaktır. Muhtarlığa bırakılan ihtarname 5 iş günü içerisinde alınmazsa resmi olarak teslim alındı olarak kabul edilir.
İhtarname akabinde istenilen sürede içerik kaldırılmaz ya da lisans başvurusu yapılmazsa bütün evrakların toplanıp fikri ve sinai haklar mahkemesine başvuru yapılması. Domain ya da hosting hizmetinin yurt dışında olması mahkemeleri bağlayan bir durum değildir. site yayını durdurma kararı alınır ve site yurt içinde erişime kapatılır. Ayrıca maddi tazminat davası açma hakkınız mevcuttur.