Kardeşim adamlarda kapitalizm öyle bir oturmuş ki, komşunu yemeğe davet etsen elinde özel bir şarapla veya bir kasa birayla geliyor. Neden? Hemen karşılığını verme duygusu hakim çünkü. Nereden biliyorsun diyebilirsiniz, bir abimden biliyorum. Mangal yapıyorum, adam görüyor davet ediyorum "bir dakika deyip" elinde birayla geliyor derdi.

Sabah işe giderken yan komşunu "yolumun üstü nasılsa" diyerek arabana alıp işe götürmek istediğinde, arabadan inerken parasını vermeye kalkıyor. Adamlar hep bir karşılık beklentisi içinde. Bu insanlardan Türkiye'deki insanlar gibi bir yaklaşım bekleyemezsin. Kaldı ki tüm Amerikalılar böyle değil elbette. Nasıl ki 5 parmağım 5'i bir değilse, bunda da öyle. 100 Amerikalı'nın 98'i yardımsever olmayabilir ama 2'si yardımseverse genelleme yapmak da zor. Bunda da bir tezat yok. Bunu alıp ülkemizle kıyaslamaya gerek yok. Coğrafyamız, kültürümüz çok farklı.

ABD'de evsiz, sokakta yaşayan insan sayısı bir hayli fazla ama çalışan insana her zaman ekmek veren bir ülke orası. Türkiye'den ABD'ye giden tonlarca insan var. Kaçı aç kaldı abi bir söyler misiniz? Ben yakın çevremde aç kalan değil, zengin olan onlarca insan biliyorum. Kapitalizmde çalışırsan kazanırsın ki ABD buna çok açık bir ülke. Hatta şartları Avrupa'dan çok daha iyi. ABD'deki insanların sorunu tembellik. Büyük bir kesim tembel. Bu tembellik de bir süre sonra hayatı çekmiyor ve istenmeyen durumlar oluşuyor. Yoksa ABD'de pizzacı olarak ev de alabilirsiniz, araba da. Bu tümüyle sizin azminize, çalışma isteğinize bağlı.

İnsanlık demişken, bizim filmlerde izlediğimiz "çoban ile zengin adamın kızının" hikayesi oralarda gerçek, son derece olağan. Bir doktor kadın ile bir çöpçü evlenebiliyor. Çöpçüyüm dediğinizde kimse sizi ezmeye kalkmıyor. Adamlar her mesleğe, her insana aslında saygıyla yaklaşıyor. Eğer bir video ile ABD'yi yargılayacaksak bence gelin bizim örf ve adetlerimizi ortaya koyalım bir. Gramında altın takmadın diye kız vermeyen aileler, düğünde şunu isterim bunu isterim diyen kızlar! Alt sınıf bir meslekte çalışıyorsun diye seni ezikleyen tipler! Emin olun coğrafya bir kader ve bugün ABD kapısını açsa ne yazık ki güzel ülkemin zihniyetinden oluk oluk pislik akan bu insanlarından kaçmak için düşünmeden giderim!