Merhaba arkadaşlar. Geçen gün bir alanadı tescil ettirdim. Alanadının ns ayarlarını yaptıktan sonra daha önce esc. için kullanıldığından BTK tarafından erişimi engellediğini gördüm. Btk'ya engeli kaldırmaları için başvurdum. 2 gün içinde de engel kaldırıldı.
Başvuru sürecinde ve öncesinde internette yaptığım araştırma sonucunda konu ile ilgili herhangi açıklayıcı bir yazı bulamadım. Bunun için r10 sakinleri ile süreci paylaşma ihtiyacı hissettim.
Öncelikle sürecin nasıl işlediğini anlatmak istiyorum.
Alanadı siz almadan önce engellenmişse sakin olun. Aman benim de başıma birşey gelmesin korkusu yaşamayın. (Son zamanlarda bunu yaşamamak çok zor biliyorum)
Sonuçta siz herhangi bir suç işlemediniz ve Alanadı ile suç teşkil edecek bir girişimde bulunmayacaksınız. (Aksi durumda asla engeli kaldırmaya yeltenmeyin)
BASVURU SURECI
E-devlet üzerinden
https://www.turkiye.gov.tr/esb-erisim-engeli-basvurusu sayfasından başvuru yapabilirsiniz.
Başvuru sürecinde sizden Alanadı'nin size ait olduğunu ispatlamaniz için fatura istenecek. Faturayı, yukarda verdiğim linkte açılan sayfaya yukleyeceksiniz. Formun kalan kısımlar zaten bildiğiniz şeyler telefon numarası vb var.
Burda karşılaşabileceğiniz ilk problem Alanadını yurtdışı bir firmadan almanız olacak. Eğer faturanizda KDV yoksa basvurunuz size haber verilmeden (Ya da belki canları ne zaman isterse o zaman haber ederler) red edilecektir.
Domaini Türkiye'de resmi çalışan bir firmadan aldıysanız;
1. Alanadı faturanızın ekran görüntüsü ve ya pdf formatında örneğini e-devlet üzerinden yükleyin.
2. Açıklama kısmına ise mutlaka samimi bir dil ile sitenin daha önce size ait olmadığını , siteyi hangi amaçla kullanacağınızı, illegal bir içerik paylaşmak niyetinde olmadığınızı belirtin.
Domaini yurtdışı bir firmadan aldıysanız;
1. Size gönderilen online faturanın ekran resmini ve ya varsa pdf faturayı(ki neden bilmiyorum ama pdf daha etkili olacak)
2. Alanadı'nın yönlendirildiği hostingin faturasını
3. Bu tamamen tavsiye: whois verileri gizli ise onu görünür yapıp whois sorgulama sayfasından sorgulama ekranının görüntüsünü
E-devlet uygulamasında itiraz yazınıza ekleyin.
*Açıklama kısmına ise mutlaka samimi bir dil ile sitenin daha önce size ait olmadığını , siteyi hangi amaçla kullanacağınızı, illegal bir içerik paylaşmak niyetinde olmadığınızı belirtin.
Son olarak başvurunuz tamamlandıktan bir kaç saat sonra mutlaka BTK yı arayın ve başvuruda eksik birşey olup olmadığını sorun. Eksik birşey yok dense de iki gün içinde engel kaldırılmamışsa yine arayın ve son durumu sorun. Yoksa 1 saatlik işi 3 ayda yapma geleneğinin kurbanı olmanız kaçınılmaz olabilir.