AvsarEli adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Biraz karmaşa var. Özellikle bir şiirde en önemli yerlerden biri vurguyu yapan kelimelerdir. Yazmış olduğun şiirde bu vurguyu yapacak kelimeler başta veya yanlış yerlerde kullanılmış. Çok uzun yıllardır bende yazmaktayım, bu yüzden önerim bunlara dikkat etmen. Vurguları yerinde yapamazsan kargaşa hakim olur. Diğer bir konu ise şundan kaçınman olacaktır; özellikle acı,aşk temalı şiirlerde öne çıkan bir durum.

Kötü bir sallamasyon örnek;

Öyle bir sevdim ki yanıyorum
öyleki alevler içindeyim
yerin dibindeyim
nefes alamıyorum
sanki kemiklerim kırılıyor
sızlıyor her yanım

Bu şekilde tema olarak kendini tekrarlayan bir anlatımdan kaçınıp sade ama etkileyici bir dil en iyisi olacaktır. (Kötümserliğin ard arda 4-5 defa sıralanması olarak bakabilirsin kendi şiirinde) Ek olarak her cümleyi duygu yükü olarak daha iyi anlatan cümleyle değişmen, bunuda anlamak için yazdılan temaya uygun duygu yükünde kendi şiirlerini tekrar okumak olacaktır. Şahsi fikrim olarak kusura bakma başta dediğim gibi kargaşa var ve anlaşılabilirliği (Genel temadan bahsetmiyorum) düşük ve cümledeki duygunun okuyucuya aktarılması zayıf.
Öncelikle fikirlerinize ve tavsiyelerinize saygı duyuyorum. Ben kendi çapımda yazan biriyim. elbette dikkat edilmesi gereken kurallar vardır bilemiyorum. Söylediklerinizde haklı da olabilirsiniz. Anladığım kadarıyla şiirim size hitap etmemiş. olsun. En azından sizin dışınızda birkaç kişiye hitap edebilmişim ne mutlu bana. Yine de teşekkür ederim.

mehmetcelikoglu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba, öncelikle bir roman yazarı olarak bir şey belirtmek isterim. Eleştiriye her zaman açık olmak gerekir ve yapılan eleştiri de her zaman yapıcı olmalı ki, karşınızdaki insan kendini daha fazla geliştirebilmeli. Eleştirinin amacı da budur zaten. Şunu belirtmek istiyorum, kelimeler güzel fakat sade, biraz akıcı, biraz kapalı kullanım olmuş. Edebiyat güzeldir hele ki, bir yazar olarak bu işin içinden gelen birisiyim. Kelimeleri bazen düz yazı şeklinden çıkartıp biraz kafa yorarak akıcı hale getirebilirsin. Bunu yaparken de daha çok fon müzikleri, yazacağın şiire, hangi kesime hitap ediyor ise; ona göre bir şarkı dinlemeni öneririm. Böylelikle kelimelerin ne kadar fazla ve büyüleyici olabildiğini görebilirsin. -- Muammer Memiş
Tavsiyeleriniz benim için önemli bir kaynak oldu, teşekkür ederim.