Mevzuat aza çoka bakmaz, benim kanuni dayanaklarım
1)464 sayılı vuk tebliği 3.1. kısmı
LİNK 3. Sürekli Bilgi Verme Zorunluluğu Getirilenler ve İstenilen Bilgiler 3.1. Aracı Hizmet Sağlayıcıları
Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında hizmet veren aracı hizmet sağlayıcıları, takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde gerçekleştirmiş oldukları söz konusu işlemlere ilişkin olarak;
a) Aracılık hizmetinin sağlandığı internet adres veya adreslerini,
b) Aracılık hizmeti verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait ad soyad/unvan, TCKN/VKN bilgileri ile işyeri adres bilgilerini,
c) Aracılık hizmeti verilenler adına gerçekleştirilen mal ve hizmet satış/kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilattutarı ve tarihini,
bu Tebliğin 4 üncü bölümünde açıklanan yöntemle elektronik ortamda Başkanlık sistemine ileteceklerdir.
Aracı hizmet sağlayıcının, ödemelere ilişkin olarak satıcının/kiralayanın ticari temsilcisi olması sebebiyle ödemeye aracılık etmesi veya ödeme hizmetini bir dış hizmet olarak ödeme kuruluşundan alması veri aktarma yükümlülüğünü etkilemez.
2)Yine GVK ve VUK hükümlerine göre hazırlanılan Gelir İdaresi başkanlığı basit usul rehberi.
LİNK
İLGİLİ KISIM; Basit usule tabi mükelleflerin alım satım faaliyetlerini internet üzerinden yapmaları halinde, internet üzerinden yapılan her türlü alım satım faaliyeti büyükşehirler dahil tüm ülke genelini kapsaması nedeniyle bu şekilde faaliyette bulunan mükelleflerin Gelir Vergisi Kanununun 51 inci maddesindeki yetki uyarınca yayımlanan 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında kalacaklarından basit usulde vergilendirilmeleri mümkün değildir.
3) Yine forumda aramızda bulunan ancak ismini gizlilik sebebiyle veremeyeceğim 2014-2015 yıllarında Yozgat ilinde büyükşehir belediyesi olmadığından basit usul açılabilmiş ancak gittigidiyor üzerinden e-ticaret yapıldığı için yukarda bahsettigim 1. maddede verilen bilgiler nedeniyle maliye tarafından çağırıldı ve geçmişten bu yana elde ettigi ciro üzerinden KDV tarhiyatı cezalı bir şekilde uygulandı.
Önerim şudur, vergi kaydı olmadan veya olması gereken vergilendirme sistemine dahil olmaksızın işlem yapıyor olabilirsiniz, tespit olur olmaz faydası/zararı size ait ancak başkalarını yönlendirmeniz doğru değil.