digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Dikkat eksikliği ciddi bir problem.
40 yaşındayım ve bu problemi hayatım boyunca yaşadım.
İnsanın hayat kalitesini çok düşürüyor.
Başarılı olmanı engelliyor ya da potansiyelinin altında başarı elde ediyorsun sürekli.
İnsanları dinleyemezsin, sabırsızsındır, sürekli insanların sözünü kesersin, sürekli gelecekle ilgili hayaller kurarsın, bir kitabı okuyamazsın sürekli aklın başka yerlere gider, kendini organize edemezsin, ev ödevi yapamazsın, bir işe bir türlü başyalamazsın, başladığın işi bir türlü bitiremezsin, maymun iştahlısındır, aynı anda 5 proje yürütür hiç birini ilerletemezsin vs...
Bununla ilgili psikiyatra gittim teşhis koydu ve ilaç yazdı. İlaç çok ağır geldi bıraktım.
İlaçlı ve ilaçsız yöntemler var.
Ama son bulgular bu durumun beynin ön lobundaki dürtüselliği ve dikkati yöneten kısımda dopamin eksikliğinden kaynaklandığı gösteriyor.
Yani psikolojik değil biyolojik bir sorun.
O nedenle ilaçlı tedavilerde dopamin arttırıcı ilaçlar mevcut.
Ancak bu ilaçlar seyreltilmiş uyuşturucu aslında.
İşe yarıyor mu? Evet işe yarıyor, kafanı bir şeye verip uzun süre ilgilenmene yardımcı oluyor ilaçlar.
Ancak hala psikolojik desteğe ve yönlendirmeye ihtiyacın oluyor.
Bu ilacı ilk aldığım gün ne olduğunu anlayamadan yemek yemeden, dinlenmeden 14 saat aralıksız youtube da video seyretmiştim.
2 gün sonra da miğde bulantısı ve basınçlı kusma şikayeti ile acile kaldırıldım. İlacı hemen kestim bir daha da gitmedim doktora.
İlacı alsan da dikkatini neye vereceğini öncelikleirni belirlemek için uğraşman lazım.
Bir de benim naçizane önerim, meditasyon yap ve anda kalma tekniklerini öğren.
Dikkat eksikliği yaşayanlar hiç bir zaman anı yaşayamazlar ya gelecekle ilgili hayallerini, ya da geçmişle ilgili hesaplaşmalarını düşünürler.
Ayrıca pahalı ama bir kaç yüz euroya neurofeedback oyuncaklar var.
Bu oyuncaklar edimsel koşullanma ile beyin dalgalarını düzenlemeyi konsantrasyonu arttırmayı öğretebilyorlar.
Ama her gün düzenli egzersiz yapman ve aylarca uğraşman gerekiyor.
Maalesef bu durumun basit ve hızlı bir çözümü yok.
Bu ilaçlar reçete dışında eczaneden temin edilebiliyor mu ?