PHP'yi neredeyse dinazorlardan başka kimse kullanmamaya başladı, serbest piyasayı düşünüyorsanız Javascript fakat büyük projelerde çalışmak bu yönde gelişmek istiyorsanız, Java veya C# öğrenip OOP programlamayı kavramak uzun vadede daha çok şey kazandıracaktır.
Şerh koyacaktım ama forumdaki diğer arkadaşlar yeterince cevaplamış.
Sebep hocam? Burada arkadaşın iyiliğini istiyorum, kendime de öz eleştiri yapıyorum, 5-10 sene sonra hala PHP'nin geçerliliği olacağı ne malum? Python-Flask kullanarak ne kadar deployable projeler geliştirilebilecek.
PHP'nin geleceği hakkında bilginiz olmadan bunları yazmayın bence. Gelecekte JIT compiler gelecek mesela. Yakın zamanda typed properties gelecek örneğin. Dil yapısında köklü değişiklikler geliyor. Zaten PHP dünyada çok popüler, gelecekte daha da kullanımı artacak. Hem maliyet, hem geliştirme süreçleri açısından birçok sisteme/altyapıya nazaran olumlu.
Konunun cevabına gelirksek;
Benim önerim NodeJS/JavaScript tarafına bakmanız. Zaten bir yazılım geliştiricinin hobi projeleri/dilleri olur. Yazılım geliştiriciler bir dilde takılıp kalmazlar. Eğer iş seviyesinde bir alternatif bakıyorsanız JavaScript iyidir.