Bundan bir kaç ay önce izlenme piyasası ile uğraşan arkadaşlar hatırlarlar videolarda bir hata sonucu yada kasıtlı olarak yapılmış bir değişiklik vardı. Bu değişiklik ile videoların izlenme sayıları sadece paylaşan kişilere görünüyordu. Bu bir kaç gün sürdü ama o sürede bile çok tepki gördü ve videolu içerik paylaşımlarında azalmalar yaşandı ve tekrar izlenme sayıları görünmeye başladı. Ben bu değişikliğin instagram kullanımının çok fazla olduğu Amerika, Almanya ve Türkiye gibi ülkelerde yapıldığında çok fazla tepki göreceğini düşünüyorum. Hatta şimdiden Twitter'da #instagramDELETE şeklinde gündeme tag çıkmış durumda.

Sanıyorum instagram yetkilileri "Black Mirror S05E02" izlemiş olsa gerek ki böyle bir güncelleme gereği duydular Şaka bir yana tahminim bu değişikliğin çok uzun sürmeyecektir. Bana kalırsa bu özellik ilk etapta opsiyonel olmalıydı isteyen kapatabilmeli isteyen açabilmeliydi böylelikle insanların hangi durumu daha çok tercih ettiğini görülebilirdi.

İşin panelciler olan kısmıyla ilgili şunu söyleyebilirim zaten hali hazırda piyasa çok yükselmiş durumda 1.000 beğeni 5-20 TL arasında değişiyor şuanda bence servisler yok olmaz sadece sipariş hacimleri düşer zira instagram hikaye izlenmesi kişiye özel olmasına rağmen piyasada böyle bir servis var ve satın alanlarda var çünkü insanımız "bakın storylerimi kaç kişi izliyor" diyerek bu istatistiklerini paylaşmaya meraklı. Yani storylerde son postumu kaç kişi beğendi bakın şeklinde içerikler görmeye hazırlanın.

Edit: Beğeni baktığınızda sadece sayı değil, instagram için keşfet ve benzeri kısımları optimize etmesini sağlayan bir etkendir, yani ticari sayfalar aslında beğeni yorum vb şeyleri spamsiz sağlayıcılardan alıyor olsa bunların asıl amacının beğeni sayısı ile göz boyamak değil paylaşımların daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak olduğunu anlayabilirlerdi.