benburak adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
serverside da nodejs veya php kullanılabilir ama ikisi birlikte saçma olur sadece node veya sade php ile yüksek trafikli proje yazılabilir
neden saçma olur?

Konu sahibine de yanıt olarak; kısaca evet.
Uzunca;
PHP 80 portundan çıkıyor. Nodejs'i farklı bir port'dan serve edebilirsin. Örn: 8081.
Real time operation'ları nodejs socket.io ile hallederken,
Ana tarafta php'den faydalanabilirsin.

1 tane projemde, php ana backend işlerini görüyordu (veritabanı haberleşmesi, web service gibi)
Nodejs ile ise WebRTC kullanarak real time sesli ve görüntülü konuşma; notification ve chat kısımlarını yapmıştım.
Ayrıca yakın zamanda bu projeye python'u dahil edip image processing işlemlerini deep learning üzerinden oradan halledeceğim.

Yani demeye çalıştığım; birden fazla backend dilini bir sunucudan verebilirsin. Burada ciddi güvenlik problemleri oluşabilir; ona dikkat etmen lazım.

Nodejs: Evet tamamen javascript. Asenkron çalışıyor, normal programlama dili mantığı dışında. Malum PHP'de her kullanıcı ayrı thread açılırken Nodejs tek thread üzerinden yürür.
Yani; tüm user'lar aynı thread'i kullanır. Bu da şu demek oluyor, bir tane nodejs sunucun çökerse tüm kullanıcıların erişimi kesilir. Bu yüzden nodejs için birden fazla bot oluşturan componentler var.
Böylece biri düştüğü zaman diğerinden devam ediyor.
Kodlamasında ise tek thread olduğu için herşeyi asenkron yani callback metotlarıyla halletmen lazım. Yani bir metodu çağırdığında "abi sen bunu hallet, işin bitince bana haber ver" demen lazım. (event-driven dediğimiz mevzu)
Diğer türlü onu bir döngüye vs. sokarsan o bitene kadar diğer işlemler bekler.

Buradan detayına bakarsın:
https://www.tutorialspoint.com/nodejs/nodejs_event_loop

Ayrıca nodejs bidirectional'dır. Diğer programlama dillerinin aksine.
Yani client request etmeden sunucudan response verebilirsin.
Bu da socket.io'yu ortaya çıkarmıştır.
Bunu da kısaca anlatıyım;
Örneğin bir oyunda (php ile yazdıysan) bir kullanıcı ölüp ölmediğini anlamak için sürekli sunucuya sormak zorundadır. Ben öldüm mü, ben öldüm mü diye.
Bunu da Polling ya da Long Polling dediğimiz olaylarla yaparız. Yani atıyorum 3-5 saniyede sunucuya bir istek atarız. Bu da işleri sunucu tarafında zorlaştırır.
Çünkü durmadan istek gelir.
Nodejs ise bidirectional olduğu için; sunucu direk istemciye sen öldün diyebilir. İstemcinin istek atmasına lüzum yoktur.
Diğer örnek; bana mesaj var mı, bana mesaj var mı diye sorarsın php'de chat yazdıysan. Nodejs de direk mesajı iletirsin, herhangi bir request'e gerek duymadan.
PHP'de response verebilmen için illaki bir request gerekir.

Bi r10+ 'nı alırım, daha da yazmam