acayip ince bir fıkra. anlamayanlar böyle öküzün trene baktığı gibi bakarlar. anlayanlar ise derin bir ah çekerler. ben de konuyla yarı yarıya ilgili olan ama mevzuya başka bir noktadan bakan bir fıkra yazıyım.
osmanlıda bir adam bir çeşme yaptırır. üzerine de "müslümanlar içemez" diye yazar. bu olay çok tartışılır herkes adama kızar. dostları ahbabları selamını almaz selam vermez olurlar. derken iş padişahın kulağına gider. padişah hiddetlenir. "bu densizi tez huzuruma getirin" diye emreder. adamı paket edip padişahın huzuruna çıkarırlar. adam elleri ayakları kelepçeli biraz da hırpalanmış şekilde huzurdadır.
- bre densiz! hem paranla ümmeti Muhammed'in toprağına çeşme yaptırırsın hem de üstüne müslümanlar içemez yazarsın. bu ne küstahlıktır? diye bağıra çağıra sorar. adam:
- hünkarım. bu benim küstahlığım değildir. müsade buyurursanız açıklayayım. sizden bir istirhamım olacak. falanca kilisede bir papaz var. o papazı tutuklayıp sarayın bir odasında ağırlayın. fakat ona hiç zarar vermeyin.
padişah hem şaşırır hem kızar ama adamın halinden bilgili biri olduğunu sezer. işin sonu nereye varacak diye merak ederek adamın dediğini yapar. papazı tutuklayıp saraya götürürler ve kimseyle görüştürmezler. hristiyan ahali papazın tutuklanıp götürüldüğünü ve kendisinden haber alınamadığını konuşup dururlar. birkaç gün sonra dayanamayıp isyan çıkarırlar. ya papazı verirsiniz, öldüyse bize bunun diyetini verirsiniz yada biz yapacağımızı biliriz diye padişaha haber gönderirler. padişah adama sorar. ee şimdi napacaz? adam derki hünkarım şimdi de falanca mahallesindeki sinagogda bir hahambaşı var. onu tutuklayınız der. padişah şaşkın. işin sonu nereye varacak diye merak edip aynı şekilde hahamı tutuklayıp saraya getirirler. aynı şekilde yahudiler ayaklanıp padişaha benzer bir haber gönderirler. padişah adama tekrar sorar ee şimdi napacaz? adam der ki hünkarım şimdi de falanca mahallede bir derviş var. o dervişi tutuklayınız der. padişah öyle yapar.
derviş o bölgede tanınan sevilen bir derviştir. herkes kendisinden fetva alır, insanlara din konusunda birçok yardımı dokunan bir derviştir. padişah o bölgenin müslüman halkından bir ayaklanma beklemektedir ama hiç ses yoktur. insanlar birkaç gün dervişin götürüldüğünü konuşuyor, "derviş diye bilirdik ama herhalde büyük bir yanlışı var ki böyle alıp götürdüler" diyorlarmış ve sonra olay unutulmuş ve herkes kendi hayatına devam etmektedir.
padişah adama sorar ee şimdi napacaz? hünkarım tutukladığınız adamları serbest bırakabilirsiniz der. padişah bu sefer kızar.
- bre densiz sen benimle alay mı edersin? hem insanları tutuklattın hem ayaklanma çıkardın bir de utanmadan adamları serbest bırak diyorsun.
deyince adam şöyle cevap verir:
- hünkarım hristiyan birini tutukladınız hristiyanlar kendi büyüklerinin tutuklanmasını kabul etmediler. yahudiyi tutukladınız aynı şekilde ama müslüman dindaşlarımızın değerli bir dervişini tutukladınız müslümanlardan ses çıkmadı. bizimkiler kafirler kadar büyüklerine değer vermediler üstelik derviş hakkında dedikodu çıkarıp günaha girdiler. işte bu yüzden yaptırdığım çeşmeye "müslümanlar içemez" diye yazdırdım.
deyince padişah adama hak verir ve serbest bırakır.