Adı neredeyse arama motoru kelimesi ile özdeşleşmiş olmasına rağmen özellikle son birkaç yılda Google arama sonuçları verimsizleştiğini düşünüyorum zira algoritması her ne kadar karışık olsa da merkezine otoriter siteleri koyduğundan esasen aradığınız şeyi çoğu zaman bulamıyor ya da çok arka sayfalarda bulabiliyoruz.

Özellikle alışveriş siteleri ve büyük haber sitelerinin içerikleri enteresan şekilde her zaman üst sıralarda. "xxxx markalı bir ürünün kullanım klavuzu" gibi bir arama yaptığımda karşımda bir çöplük görüyorum ve çöplüğün zirvesinde de e ticaret sitelerinin ilgili ve benzer ürünlerle ilgili içeriklerini görüyorum.

Mesela "xxx dizisi 3. sezon 4. bölüm" diye arama yapıyorum, eğer bu yeni bir bölümse ekseriyetle sabah, takvim, akşam, milliyet vs gibi haber sitelerinin uzun uzadıya yazdığı fakat içinde dizinin bulunmadığı-bulunamayacağı onlarca bağlantı çıkıyor.Bu içerikler spam olmasına rağmen ilk sayfayı domine ediyor, özeti bu siteler herhangi bi konuda içerik girdiyse ve o konuda rekabet ediyorsanız şansınıza küsün.

Esasen bu yazıyı seo ile uğraşanlar için değil, tek amacı arama yapıp, hızlıca aradığı bilgiye erişmek isteyenler için yazıyorum. Pek çok farklı parametreden oluşan algoritmaya sahip olmasına rağmen google'ın merkezine otoriter siteleri koyduğu ve diğerlerini de ardı sıra serpiştirdiği görülüyor. Google'ın son kullanıcı deneyimini iyileştirmek yerine spam fakat otoriter olan sitelerle adeta bir çöplüğe dönüşmeye başladığını düşünüyorum.

Bu konu tüm dünyada bir rahatsızlık meselesi aslında, yalnızca bizim gördüğümüz bir durum olduğunu düşünmeyin. Yabancı forumlarda konuyla ilgili çokça tartışma yürüyor. Benim kanaatim google'ın reklam veren siteleri her daim güçlü tutmak ve bu konudaki talebi de diri tutmak maksadıyla bu niteliksiz algoritmaya hapsolduğu yönünde zira onlar açısından karlılıktan daha önemli olan karlılığın sürekliliği ve ivmelenmesi. Kapitalizm aksi halde büyük şirketleri yutan bir kara deliğe dönüşüyor.

Ben aradığım sonucu ilk sayfada bulamadığımda bing ve duckduckgo kullanıyorum. Şaşırtıcı düzeyde verim aldığımı söyleyebilirim, sizlerin de bu konudaki deneyimlerinizi ve yorumlarınızı merak ediyorum.