cleiner adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
işim gereği bir kaç kişiye yardım ettim hocam sizin durum biraz farklı. Hazine arazisi çok büyükmüş demek ki yada içeriğini incelemek gerekiyor.

Ümraniye esenkent'de 440m2 arsa ve üzerindeki 9 daire için tamamen yapı kayıt ve kat mülkiyeti daire başı 9bin tuttu.
içinde 33 bin yapı kayıt belgesi
35 bin tapu dairesi
8 bin mimarlık ücreti.

yani size bir daire için 33 resmen kıyım olmuş. Neyse hayırlısı olsun, olan olmuş zaten.

o durum biraz farklı hocam, Muhtemelen cadde üzeri ve rayiç değeri yüksek bir bina. Fakat rayiçi artıran daireler değil muhtemelen dükkan. Birde bu işi yapan aracılar insanlardan fazla bedel almak için fazla söylüyor. 250-350 gibi bir aralık olması çok saçma.
Başvuruda bulunuyordu, yapı kayıt bedeli çıkıyor. Yapı kayıt bedeli akabinde bir o kadar da Kat mülkiyeti aşamasında çıkıyor ki bunu yapmazsanız o masraf çıkmıyor. Ayrıca yeniden bir mimari proje çiziliyor. Aşağı yukarı ne kadar çıkacağınnın hesaplamasını yapabilirsiniz.
Sokak rayiç bedeli* arsa metrakaresi
Arsanın üzerindeki yapının toplam inşaat alanı * 1000
Çıkan sonucun da bir bindelik rakamı vardı fakat unuttum onu.

örnek vermek gerekirse arkadaşımın istanbul /şile/ sahilköyde ki 900m2 arsa içindeki 50m2 yapı için ödediği tutar 1050tl (sadece yapı kayıt kat mülkiyeti yok.)
Bizde ilk başta anlam veremedik. Kat sayısı gibi faktörler göre hesapladık. Biz hesapladık 350bin çıktı. Tanıdığımız yerlere gittik birkaç yere onlarda 250-300bin arası çıkardılar.
Ruhsat, proje vb tüm evrakları zaten duruyordu. İşyerleri, kat sayısı ve cadde üzeri olduğu için fiyatı aşırı yükseltiyor.