Dogukan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Gördüğüm kadarıyla teknik anlamda bilginiz çok düşük.

IRC iletişim protokolüdür.
mIRC ise piyasadaki popüler IRC Client programıdır.

O senelerde ben de mIRC script yazıyordum. mIRC script programlama dili değildir, betik dilidir. Çalışması için mIRC'e ihtiyaç duyar. Yazdığınız scripti android, ios platformlarda kullanamazsınız, uygulama geliştiremezsiniz.
Bulacağınız programcı önce mIRC'i android ve ios platformlarına göre benzerini yazacak. (Artık tercihine göre android için java/C++, ios için swift-objective c)
Windows için mIRC tabanını kullanabilir.

Sonuç olarak sıfırdan mIRC yazdırmak istiyorsunuz. Socket, IRC protokolü ve android-ios uygulama geliştirme konusunda deneyimli birisi sizden minimum 100k tl ister. Ayrıca deneyimli kişi "sonradan eklenecek birkaç özellik" kısmını kabul etmez. Proje planı hazırlar size sunar kabul ederseniz anlaşma hazırlanır.

XMPP ise esneklik, performans ve stabilite açısından günümüzün popüler iletişim protokolüdür. (Whatsapp, Facebook messenger, Telegram gibi birçok bilinen platformda XMPP kullanmaktadır)

mIRC benzeri uygulama istiyorum deseniz daha anlaşılır olur.
Aynen öyle, üstteki bir kaç arkadaşa da bu şekilde cevap vermiştim zaten, o kadar aşina olsam terimlere kendim yazmayı denerdim diye.. Teknik anlamda son on yıl özellikle hiçbir yeniliğe aşina olamadım koşturmacadan.
Buna rağmen, .exe uzantılı bir dosyanın (veya benzeri windows için yazılmış programların) android veya ios'ta çalışmayacağını bilecek kadar da bilgi sahibiyim
Sıfır bir script için ne bütçe ne de zamanım var.
Ama Xmpp benim istediğim özellikleri karşılıyor ise onu da düşünebilirim elbette.
Akşam kullandığım scripti ekleyerek onun üzerinden anlatmak daha mantıklı olacak sanırım